Spelersvakbond hekelt ‘manipulatieve’ Ron Jans: ‘Verhaal van liedje onwaar’

© AD

De Amerikaanse spelersvakbond MLS Players Association (MLSPA) heeft dinsdagavond in een verklaring uitgehaald naar Ron Jans. Ook de voorzitter van FC Cincinnati Jeff Berding spreekt zich uit. Hij zegt dat er veel meer is gebeurd dan alleen het meezingen van een liedje. De 61-jarige trainer leverde eerder op de dag zijn contract in bij de Amerikaanse voetbalclub vanwege een vermeende racismezaak.

Sander de Vries

Jans erkende vrijdagavond in een eerste reactie al dat hij twee woorden had meegezongen van een hiphop-nummer, waaronder het in Amerika beladen n-woord (nigger), maar hield zich meteen ver van alles wat met racisme en discriminatie te maken had.

Volgens de MLSPA, bij wie twee weken geleden de racismeklacht vanuit de spelersgroep van Cincinnati binnenkwam, was er echter meer aan de hand. ,,Het verhaal dat de aanklacht ging over het meezingen met een liedje is totaal onwaar, ondanks de beweringen van de coach (Ron Jans, red.)”, schrijft de MLSPA bij monde van directeur Bob Foose. ,,Een ander verhaal dat niet klopt is dat de klacht is ingediend door één of meerdere spelers.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De MLSPA stelt verder dat er de afgelopen dagen ,,met valse verklaringen strategisch is gelekt naar de pers, in een poging het publiek te manipuleren. Deze opzettelijke valse verklaringen zorgen voor een nog giftiger atmosfeer”, gaat de MSLPA verder. ,,Het waren overduidelijke pogingen om de waarheid te manipuleren en personen die willen dat dit gedrag stopt te intimideren.”

Lees ook: Voetbaltrainer Ron Jans stapt op bij FC Cincinnati na racisme-rel

De MLSPA hoopt tenslotte dat Cincinnati leert van zijn fouten. ,,Het gedrag van de voormalige coach van Cincinnati staat ver van onze standaarden en zorgde voor een onwerkbare en oneerlijke omgeving voor onze spelers. (…) We hopen dat de club een nieuwe koers gaat varen. Eentje waarin huidige en toekomstige spelers worden behandeld met respect.”

Ron Jans wil niet inhoudelijk reageren op de aantijgingen van de Amerikaanse spelersvakbond. ,,Daar valt niet tegen te vechten”, laat de trainer weten.

‘Gaat niet om één incident’

De voorzitter van FC Cincinnati, Jeff Berding, verklaarde op een persconferentie dat Jans de afgelopen maanden een aantal keer de grenzen heeft overschreden. ,,Het gaat niet om één incident, maar om een aantal gevoelige zaken”, concludeert de voorzitter na vertrouwelijke gesprekken met de spelers van de Amerikaanse voetbalclub. ,,Toen we alles op een rijtje hadden gezet, konden we niet anders dan concluderen dat er geen toekomst meer voor Ron was bij deze club.”

Ook de directeur van de voetbalclub, Gerard Nijkamp, reageerde op de zaak. ,,In mijn hoofd is de laatste 72 uur veel omgegaan. Over hoe dit zo ver heeft kunnen komen. Ik ken Ron als een open en eerlijke man, die transparant is. Hij is ‘close’ met de mensen met wie hij werkt, Ron wil verbinden”, vervolgde Nijkamp. ,,Hier heeft hij te maken met andere mensen en een andere cultuur dan in Europa en Nederland. Ik denk dat alles te maken heeft met context. Dat neemt niet weg dat ik volledig achter de verklaring van FC Cincinnati sta. Over twee weken begint de competitie. Ik voel een grote verantwoordelijkheid nu om ervoor te zorgen dat we er dan met z’n allen staan en dat iedereen fris is in het hoofd.”

Gerelateerde berichten

Ander nieuws