Schadevergoeding voor slachtoffers geweld in jeugdzorg

Bron © ANP

Afbeelding: Getty Images

Slachtoffers van geweld en misbruik in de jeugdzorg kunnen straks aanspraak maken op een schadevergoeding. Het kabinet maakte al eerder excuses voor de misstanden, maar komt nu ook met compensatie, meldt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming).

De slachtoffers zijn uitgenodigd voor een bijeenkomst vrijdagmiddag in Nieuwegein. Daar krijgen zij meer te horen. Dekker wilde vrijdagochtend nog niet zeggen hoe de regeling eruit komt te zien. Dat wil hij eerst aan de slachtoffers uitleggen.

Ruim driekwart van de kinderen in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen is de afgelopen decennia geconfronteerd met misbruik, mishandeling, treiteren of verwaarlozing, stelde een onderzoekscommissie vorig jaar vast. Toezichthouders hebben verzuimd in te grijpen, concludeerde de commissie-De Winter. Slachtoffers ondervinden tot op de dag van vandaag hinder van die nare ervaringen.

Minstens één slachtoffer is naar de rechter gestapt om schadevergoeding van de overheid af te dwingen.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen