Lezing door Paul Mennens over de sigarenindustrie in de regio

Afbeelding: Getty Images/EyeEm

Paul Mennens geeft op dinsdag 3 maart een lezing over de sigarenindustrie in onze regio in Geleen.

In het midden van de 19e eeuw vervulde de gemeente Beek en centrumfunctie voor de boeren uit de regio. In Beek waren verschillende markten voor vee, groente, fruit en zuivelproducten. De fruittelers leverden hun producten aan bij de fruitveiling en/of bij een van de dertig stroopstokerijen. Er was sprake van kleinschalige industriële ontwikkeling door de aanwezigheid van distilleerderijen, blauwververijen en leerlooierijen. In 1866 woonden 2.538 personen in Beek. In Maastricht maakten de ‘heren’ van het dorp kennis met de sigarenfabricatie in Maastricht. In 1867 begon Eugène Hennekens in een schuurtje achter zijn pand aan het Wolfeinde met de handmatige productie van sigaren. Het succes stimuleerde de families Garé (1882), Retera (1888) en Romans (1892) om ook met de productie van sigaren te starten. Rond 1900 werkten ruim 250 personen in de sigarenindustrie, waarvan tachtig procent uit Beek.

Spreker Paul Mennens uit Beek is amateurarcheoloog- en historicus. Hij is actief binnen de Heemkundevereniging Beek, Stichting Erfgoed Stein en LGOG afdeling Westelijke Mijnstreek. Mennens is schrijver van tientallen publicaties over de plaatselijke en de regionale geschiedenis. Zijn specialismen zijn Bandkeramiek, sigarenindustrie en het regionaal openbaar vervoer.

De lezing start om 20.00 uur in HVG/ Theater Karroessel aan de Jupiterstraat 35a in Geleen. De zaal gaat open om 19.45 uur. De entree is voor leden gratis, niet-leden betalen een vrijwillige bijdrage.

Door Redactie