Cindy (24) met Chinese roots zwaar mishandeld: vroeg jongens te stoppen met zingen Coronavirus-lied

Bron © AD

Afbeelding: Getty Images

Cindy (24) uit Tilburg is zaterdagavond mishandeld door een groep die het Coronavirus-lied van Radio 10 zong om haar te treiteren. De Tilburgse, met Chinese roots, vroeg in de lift van haar studentenflat aan de groep of ze wilden stoppen met zingen, waarop ze zwaar werd mishandeld.

Ze vertelt aan RTL Nieuws hoe dat ging. Ze zei dat het lied ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’ discriminerend is. ,,Ik heb de groep gevraagd of ze ermee wilden kappen. Maar toen liep het ineens uit de hand. Ze duwden me en het volgende moment dat ik me nog kan herinneren is dat ik wakker werd op de grond in de hal.”

Buik bewerkt met mes

Toen ze bijkwam heeft ze de politie gewaarschuwd. Ze had een hersenschudding, een bult op haar hoofd en snijwonden op haar buik. ,,Waarschijnlijk hebben ze mij bewerkt met een mes. Ze zeiden dat ze het virus wilden uitroeien.”

Ze vertelt de nieuwszender dat ze verbaasd is dat een opmerking over het lied kan leiden tot een mishandeling als deze. Ook denkt ze dat de jongens geschrokken moeten zijn en vast wakker worden met een kater.

Cindy hoopt dat de daders zich melden bij de politie, want ze wil met hen het gesprek aangaan. ,,Dit is gewoon haat en ik snap niet waar het vandaan komt. Het lied is super kwetsend en zet aan tot racisme.”

Foto’s verwondingen

De politie bevestigt dat er een melding is gemaakt van mishandeling en bedreiging en is langsgegaan bij de mishandelde Tilburgse. Daarbij werden foto’s gemaakt van haar verwondingen, maar aangifte is nog niet gedaan.

,,We zijn vandaag opnieuw naar haar toegegaan, omdat ze gisteren te overstuur was en wij geen aangifte konden opnemen”, laat de politiewoordvoerder Willem-Jan Uijtdehage weten. ,,Ze was nauwelijks aanspreekbaar.”

Maar ook zondag heeft Cindy geen aangifte gedaan, dus kan de politie op dit moment niet verder met het onderzoek. Waarom zij niet zeker is om aangifte te doen, kan de politie niet zeggen. Mocht ze het alsnog willen doen, dan moet ze zelf naar het politiebureau gaan.

Agenten hebben nog gekeken of er nog camera’s in de hal van de lift hingen, maar die werden niet aangetroffen. De politie hoopt dat de vier of vijf jongens om zich melden.

Discriminerend coronalied

Leden van de Nederlands-Chinese gemeenschap hebben aangifte gedaan tegen radio-dj Lex Gaarthuis en Radio 10 vanwege het discriminerende carnavalslied dat op Radio 10 werd uitgezonden. Als reactie op het satirisch bedoelde lied, naar aanleiding van het coronavirus, is ook een petitie gestart die inmiddels 30.000 keer is ondertekend.

Door Erik Luiten