Jury acht Harvey Weinstein schuldig aan seksueel misbruik

Harvey Weinstein. © EPA

De gevallen Hollywood-producent Harvey Weinstein (67) is maandag schuldig bevonden aan aanranding en verkrachting. Dat heeft de jury in New York bepaald. De rechter zal later oordelen welke straf Weinstein definitief krijgt..

Redactie

De zeven mannen en vijf vrouwen die zich maandag over het lot van Weinstein bogen, zijn tot de conclusie gekomen dat de producent schuldig is bevonden aan het seksueel misbruiken van zijn voormalig assistent Mimi Haleyi in 2006. Ook oordeelde de juryleden dat Weinstein schuldig is aan de verkrachting van Jessica Mann in 2013. Hij riskeert 25 jaar celstraf.

Seks met instemming

Weinstein werd vrijgesproken op de meest ernstige aanklacht: roofzuchtig seksuele mishandeling. Die aanklacht bracht een mogelijke levenslange straf met zich mee. De gevallen producent stelt zelf enkel seks met wederzijdse instemming te hebben gehad.

De advocaat van filmproducent Harvey Weinstein, Donna Rotunno, zag het lot van haar cliënt eerder deze week nog positief in. Zij kondigde op Australische tv aan dat Weinstein alleen schuldig zou zijn aan overspel. Alle beschuldigingen tegen hem zijn gedaan door vrouwen die ‘naar rechts swipen’ (en dus een bewuste keuze maken). Zij moeten volgens Rotunno precies hebben geweten waar ze mee instemden of waar ze aan begonnen.

Weinstein is sinds onthullingen van onder meer The New York Times door meer dan tachtig vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Zijn verbanning uit Hollywood inspireerde een complete beweging tegen seksueel misbruik.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws