Lagere prijzen drukken resultaat kunstmestproducent OCI

Afbeelding: OCI

Kunstmestproducent OCI heeft de laatste drie maanden van 2019 afgesloten met mindere resultaten dan een jaar eerder.

De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming met fabrieken op chemiecomplex Chemelot in Geleen verkocht meer van zijn producten, maar wel tegen lagere prijzen.

Het van oorsprong Egyptische bedrijf sloot de verslagperiode af met een omzet van 848 miljoen dollar en een bedrijfsresultaat van 237 miljoen dollar. Dat was een jaar eerder respectievelijk 942 miljoen dollar en 269 miljoen dollar. Het kwartaal werd afgesloten met een verlies van 43 miljoen dollar, tegen 17 miljoen dollar positief een jaar eerder.

Lees ook: Kunstmestreus OCI kent lastig derde kwartaal

Topman Nassef Sawiris bestempelde 2019 als een overgangsjaar voor de onderneming. Dit jaar rekent het bedrijf op verdere volumegroei. De onderneming neemt zijn methanol-activiteiten onder de loep. Dat leidt mogelijk tot een gedeeltelijke verkoop van de divisie. In de Verenigde Staten had deze divisie vorig jaar naast lage prijzen ook te maken met onvoorziene sluiting van een grote productielocatie.

Lees ook: Recordverkopen voor Geleense multinational OCI

OCI meldde over 2018 recordcijfers, maar kende een lastig 2019. In het derde kwartaal heeft het concern last gehad van productieuitval. Zo lagen wereldwijd elf kunstmestfabrieken, waaronder die op chemiecomplex Chemelot, weken stil voor gepland groot onderhoud.

Ook kampte OCI met tegenslag bij zijn methanolfabriek in het Texaanse Beaumont. Door een storing kon daar van augustus tot begin november niet worden geproduceerd.

Door ANP