Zorgstichting Schinveld failliet

Stichting Katharina Kasper startte in 2014 een dagopvang voor ouderen in Schinveld Afbeelding: Annemiek Mommers / archief De Limburger

Zorgstichting Katharina Kasper in Schinveld is failliet verklaard. Bij de stichting zijn 36 werknemers en 11 ZZP’ers betrokken. Zij raken hun baan kwijt.

De stichting komt voort uit de Duitse kloosterorde Katharina Kasper, die net over de grens in Gangelt haar hoofdzetel heeft. De Nederlandse tak werd verzelfstandigd en startte in 2014 een dagopvang voor ouderen in Schinveld en levert thuiszorg, wijkverpleging, jeugdzorg, psychiatrische hulp, wmo en dagbesteding in Schinveld, Sittard en Hoensbroek.

Voortzetten

Die zorg wil de stichting in elk geval de komende drie weken voortzetten. Daarvoor is wel nodig dat gemeenten, vervoerders en personeel meewerken. Intussen hoopt curator Michel Rompelberg uit Ubachsberg een partner te vinden die de organisatie wil overnemen. Hij acht kansen daartoe voor met name thuiszorg aanwezig. Die tak kan vooral voor een grotere zorginstelling interessant zijn, denkt de curator.

Lees ook: Zusters van de Arme Dienstmaagden: apetrots na heiligverklaring

Zorgstichting Schinveld failliet

Achterstanden

De stichting vroeg het faillissement aan omdat achterstanden in betalingen aan onder meer personeel ontstonden. Medewerkers kregen over januari slechts de helft van hun salaris en over februari nog geen loon betaald. Het UWV moet dat gaan bijpassen, maar het kan wel even duren voor dat geregeld is. Dat maakt het volgens Rompelberg moeilijk mensen die het vaak al lastig hebben te motiveren te blijven werken.

Bezuinigingen

De tekorten van de stichting zijn volgens Rompelberg tot de verzelfstandiging van de Nederlandse stichting jarenlang gedekt door de Duitse kloosterorde. Het tekort is nu opgelopen tot ongeveer een miljoen euro. Dat komt volgens Katharina Kasper doordat bezuinigingen het onmogelijk maken om kostendekkend te werken. De vergoedingen werden steeds lager, terwijl de lonen en kosten stegen. De stichting had ook moeite met het vinden van goed personeel. Nadat het niet was gelukt een contract met een zorgverzekeraar af te sluiten, was zij voor de vergoedingen van thuiszorg afhankelijk van de cliënten. Dat bleek niet kostendekkend.

Grote speler

In Duitsland is de zusterstichting een grote speler in zorgland: daar beheert Katharina Kasper tientallen ziekenhuizen en voorzieningen voor ouderenzorg en kinderopvang. Er werken rond de zesduizend mensen, onder wie circa honderd Nederlanders.

Door Geertjan Claessens

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen