Dronken spookrijder Roertunnel hoeft niet de gevangenis in

De Roertunnel bij Roermond. Afbeelding: John Peters

Een 21-jarige man uit Echt is vrijdag veroordeeld tot 240 uur taakstraf, een jaar ontzegging van de rijbevoegdheid en vier maanden voorwaardelijke celstraf omdat hij in dronken toestand spookrijdend door de Roertunnel reed. Achtervolgende agenten wisten een aanrijding ternauwernood te voorkomen.

Twee weken geleden werd tegen de man 2,5 jaar celstraf geëist vanwege onder andere poging tot doodslag. De rechter acht dat niet aan de orde omdat de man niet bewust het risico nam de agenten of iemand anders dood te rijden. Hij bleef op de rechterbaan en gaf signalen met zijn lichten. Daarom acht de rechter louter gevaarlijk rijgedrag, rijden onder invloed en vluchten na een ongeval bewezen.

In zijn vonnis neemt de rechter de persoonlijke omstandigheden van de Echtenaar in overweging. De man was destijds pas 19 jaar en heeft veel spijt betuigd. Hij zou het stopteken van de politie niet hebben gezien en gedesoriënteerd zijn geraakt toen hij na een botsing rondtolde en vervolgens in paniek in tegengestelde richting de A73 opreed. Het voorval heeft zoveel impact op hem gehad dat hij met zijn opleiding is gestopt, omdat hij zich niet meer kon concentreren. Ook is hij helemaal gestopt met het drinken van alcohol. Inmiddels werkt de 21-jarige, maar hij wil wel weer met een nieuwe opleiding beginnen. „Hij is een stuk volwassener geworden”, meldde de rechter vrijdag tijdens de uitspraak.

Lees ook: Dronken bestuurder rijdt in tegengestelde richting door Roertunnel tijdens politieachtervolging

De 21-jarige Q.R. reed in de nacht van 25 november 2018 in dronken toestand over de Rijksweg in Linne. Agenten zagen hem slingeren en reden achter hem aan. Bij Sint Joost reed de Echtenaar de A73 op en nam na de Roertunnel de afslag, waar hij op een andere auto botste en in de rondte tolde. Vervolgens reed hij in tegengestelde richting de A73 weer op om met grote snelheid spookrijdend de Roertunnel in te schieten.

De betrokken agenten - er werden uiteindelijke meerdere politieauto’s ingezet - lieten tijdens de rechtszitting weten dat het voorval grote impact op hen heeft gehad en dat het een kwestie van geluk is geweest dat er niemand omgekomen is.

Door Gertie Driessen

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu
Echt-Susteren

Gemeenteberichten