Weinstein ‘wordt gek’ in ziekenhuis: ‘Hij is niet graag alleen’

© EPA

Harvey Weinstein wordt af ten toe ‘gek van de opsluiting en staart dan gewoon voor zich uit’, zegt een woordvoerder van onlangs voor seksueel wangedrag veroordeelde producent.

Redactie

De van zijn sokkel gevallen Weinstein, ooit de meest invloedrijke filmproducent in Hollywood, werd maandag in het ziekenhuis opgenomen nadat hij eerder op de dag schuldig werd bevonden aan verkrachting en aanranding. De stortvloed van beschuldigingen aan het adres van de producent brachten een paar jaar eerder de wereldwijde #MeToo-beweging op gang, die vrouwen de gelegenheid gaf om - in veel gevallen voor het eerst - te vertellen over seksuele intimidatie en misbruik die hen ten deel was gevallen.

Lees ook: Veroordeelde Weinstein naar het ziekenhuis wegens ‘pijn op de borst’

Weinstein verblijft in een vleugel voor gedetineerden in het Bellevue Hospital in New York City, waar hij streng bewaakt wordt. Hij werd maandag na zijn hoorzitting naar het ziekenhuis overgebracht toen hij klaagde over pijn op de borst en hartkloppingen. Enkele uren eerder was hij schuldig bevonden voor de aanranding van voormalige productieassistente Mimi Haleyi in 2006 en de verkrachting van actrice Jessica Mann in 2013.

Zijn woordvoerder Juda Engelmayer bracht vrijdag ongeveer anderhalf uur met Weinstein door in het ziekenhuis. De veroordeelde filmproducent riskeert 29 jaar cel. Zijn advocaten zijn van plan om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de jury. Bovendien is ook in Los Angeles een zaak tegen hem aangespannen wegens aanranding. ,,Het beangstigt hem”, aldus Engelmayer. ,,Ik denk dat hij melancholisch is. Hij zit momenteel heel erg diep.”

Telefoneren

Volgens de woordvoerder verblijft Weinstein in een kale kamer met grote ramen en een roestvrij stalen toilet zonder toiletbril. Voor de deur staan bewakingsagenten. Hij mag dagelijks een beperkt aantal telefoontjes plegen doen vanuit een gemeenschappelijke ruimte.

,,Hij is niet graag alleen”, aldus Engelmayer, die aanhaalt dat Weinstein aan diabetes en hoge bloeddruk lijdt. ,,Wanneer er niemand is, dan staart hij gewoon naar de muur.”

Lees ook: Jury acht Harvey Weinstein schuldig aan seksueel misbruik

Engelmayers beschrijving strookt niet met die van advocaat Arthur Aidala die zijn 67-jarige cliënt dinsdag in het ziekenhuis bezocht. Volgens Aidala was Weinstein toen ‘vrolijk’ en ‘behoorlijk goedgeluimd’.

Advocaat Gloria Allred, die enkele slachtoffers van Weinsteins vertegenwoordigt, heeft zich publiekelijk afgevraagd of hij een bijzondere behandeling krijgt in het ziekenhuis, in plaats van op de ziekenboeg in de gevangenis.

Weinstein krijgt op 11 maart te horen wat zijn straf zal zijn.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws