Ook in Canada verlaagt de centrale bank de rente om gevolgen coronavirus op te vangen

Afbeelding: Getty Images

De Canadese centrale bank heeft ook de rente verlaagd om zo de negatieve economische impact van het nieuwe coronavirus te verzachten. Daarmee voegt de Bank of Canada zich bij een reeks centrale banken die afgelopen dagen met vergelijkbare stappen zijn gekomen om de gevolgen van de virusuitbraak te beteugelen.

In Canada gaat het belangrijkste rentetarief met 0,5 procentpunt omlaag naar 1,25 procent. De centrale bank voegde daaraan toe bereid te zijn om zijn monetaire beleid verder aan te passen, als dat nodig is.

In de Verenigde Staten kwam de Federal Reserve dinsdag al met een tussentijdse renteverlaging. Ook de centrale banken van Australië en Maleisië kondigden al soortgelijke maatregelen aan.

In Europa, waar de rente al lang extreem laag is, liggen de zaken anders, zegt hoofdeconoom Gilles Moëc van de Franse verzekeraar Axa in een toelichting. Een verlaging van de beleidsrente door de Europese Centrale Bank (ECB) is volgens hem niet nuttig. Dit zou winsten van banken verder onder druk zetten. Moëc vindt wel dat de ECB iets kan doen. Hij denkt aan ruimere voorwaarden voor langlopende herfinancieringstransacties. Een alternatieve maatregel is volgens Moëc het preventief uitstellen van sommige betalingsverplichtingen door financiële instellingen.

Door ANP

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen