Getuigen van crash MH17 vrezen voor hun leven

Bron © AD

Afbeelding: ANP

Getuigen die hebben verklaard over de crash van vlucht MH17 zijn bang voor hun leven. Ze vrezen represailles vanuit de Russische Federatie, stelt het openbaar ministerie, zelfs liquidatie.

Daarom houdt justitie de identiteit van tientallen getuigen anoniem. Volg hier onder ons liveblog over Dag 2 van het MH17-proces.

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de vier verdachten (drie Russen en een Oekraïner) vindt waarschijnlijk pas in 2021 plaats, maar dinsdag vertelt het OM meer over de stand van zaken van het onderzoek. Daarin kreeg Rusland er snoeihard van langs.

Officier van justitie Thijs Berger vertelde dinsdagochtend onder meer dat er ‘honderden getuigen’ zijn gehoord in meerdere landen. Enkele tientallen getuigen zullen anoniem blijven, vanwege hun veiligheid. Daarnaast zijn er ook nog enkele ‘bedreigde getuigen’ gehoord. ,,Getuige s24 verklaart bang te zijn dat hij geliquideerd wordt, bang voor represailles van de Russische Federatie. Anderen willen volgens hem voorkomen dat de waarheid naar boven komt.” De vrees is niet vreemd, vindt Berger, de inlichtingendiensten van de Russische Federatie zijn betrokken geweest bij meerdere moorden in het buitenland. ,,In getapte gesprekken wordt ook gesproken voor ‘groen licht uit Moskou’ om iemand te liquideren.”

‘Specifieke maatregelen’

Voor getuige M58 zijn ‘specifieke maatregelen’ genomen. Het gaat om een persoon die op 17 juli een kruispunt bij Snizhne bewaakte, in de buurt van de plek waar MH17 neerstortte. Hij beschrijft hoe separatisten in eerste instantie juichten dat er een vliegtuig was neergeschoten, maar bij terugkeer van de rampplek niet langer blij waren. De getuige stelt ook dat er Russische militairen en leden van geheime dienst FSB aanwezig waren. Er zijn videobeelden van zijn verhoor, daarop is de getuige onherkenbaar gemaakt.

Ook heeft het OM veel tijd gestoken in het ‘valideren’ van de echtheid van beeldmateriaal van het vervoer van de Buk-installatie en afgeluisterde telefoongesprekken uit de regio. Het onderzoek is inmiddels vrijwel klaar. Wel zou het OM nog graag verklaringen krijgen van de vier verdachten. ,,Dit dossier schreeuwt om hun uitleg.” Maar alleen Poelatov heeft gezegd mogelijk nog te willen verklaren.

Desinformatie

Het OM stond ook stil bij de ‘cynische desinformatie campagne’ van Rusland. Ze doelde daarmee onder meer op recent gelekte documenten van het Joint Investigation Team (waarin Nederland, Maleisië, Australië, België en Oekraïne samen onderzoek doen). In die vergaderverslagen wordt gesproken over de twijfels over zogenoemde metadata van enkele afbeeldingen. ,,Maar dat in diezelfde verslagen staat dat die twijfels inmiddels zijn verdwenen, staat niet in de verhalen die geschreven worden”, aldus het OM. Ze doelt daarmee op artikelen die recent zijn gepubliceerd op een Russisch-Nederlandse website van zelfbenoemde onderzoekers. Justitie vermoedt dat de documenten zijn verkregen door de Russische inlichtingendienst GROe, mogelijk bij een hack van de Maleisische politie.

Maandag kende het MH17-proces een emotionele start, het OM las in de rechtbank de namen van alle 298 inzittenden van de vlucht voor. De vier verdachten (drie Russen en een Oekraïner) waren niet aanwezig.

Door Cyril Rosman en Koen Voskuil

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen