Amerikaanse basketballer levert contract bij Limburgse club in vanwege coronavirus

Trey Burch-Manning Afbeelding: Fotografie Kuit

Basketbalprofessional Trey Burch-Manning is per direct vertrokken bij het Weerter BAL. De 24-jarige Amerikaan wil niet het risico lopen dat hij door het opschorten van het vliegverkeer naar de VS in verband met het coronavirus zijn vaderland niet meer in kan.

Burch-Manning – een van de dragende spelers bij BAL - heeft zijn nog lopende contract ingeleverd. Donderdagochtend al vertrok hij vanaf Schiphol naar Washington. In de vertrekhal nam hij nog even de tijd om De Limburger telefonisch te woord te staan. ,,Het was een zware beslissing, want ik heb het naar mijn zin in Weert. Ik vind het heel vervelend voor mijn team en coach Radenko Varagic, maar ik moet naar mijn gevoel – mijn gut feeling – luisteren. Ik wil niet het risico lopen dat ik niet meer naar mijn land en familie kan vliegen. Wie weet wat er nog meer gaat gebeuren; grenzen die gaan sluiten, lange periodes in quarantaine. Ik ben liever thuis nu, bij mijn familie.”

De Amerikaan van BAL geeft toe dat hem een gevoel van paniek overviel toen hij de toespraak van zijn president Donald Trump hoorde waarin die bekend maakte dat alle vluchten naar de VS de komende dertig dagen zijn geschrapt. In de nacht van woensdag op donderdag nam hij zijn beslissing om daarna spoorslags naar Schiphol te vertrekken. ,,Ik ben normaal gesproken niet iemand die snel panikeert, maar dit is anders. Mijn gevoel zei me dat ik onmiddellijk naar huis moest. Ook het feit dat Trump zei dat ingezetenen van de VS na controle wel terug kunnen, veranderde niets aan dat gevoel. Ik sta achter mijn keuze.”

Coach Radenko Varagic van BAL betreurt de beslissing van zijn speler, maar begrijpt die wel. ,,Ik snap het wel, maar ik had liever gezien dat Trey dit samen met zijn teamgenoten had willen doorstaan. Maar hij wil bij zijn familie zijn, dat moet ik respecteren.”

Burch-Manning sprak met familie, vrienden en zijn coach voor hij zijn keuze maakte. ,,Ik ben de coach eeuwig dankbaar voor de kans die ik hier gekregen heb, maar ik kon niet anders. Ik wilde de zaken in eigen hand houden en niet overvallen worden door de omstandigheden.”

Door Hans Straus

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →