Scholen volgen beleid Rutte, maar er zijn wel zieken

Scholen in Limburg volgen het beleid van Rutte, maar sluiten niet uit dat klassen naar huis gestuurd worden. Afbeelding: ANP

Basisscholen in Limburg blijven open, maar sluiten niet uit dat er klassen naar huis gestuurd worden.

Hoewel de Algemene Vereniging van Schoolleiders had opgeroepen scholen vanwege het coronavirus preventief te sluiten, vindt premier Rutte dat niet nodig. Volgens hem zijn bij kinderen weinig besmettingen geconstateerd en zijn de gevolgen van sluitingen groot. Dat zou betekenen dat ook vaders en moeders die werken in bijvoorbeeld de zorg of bij de politie, in de problemen komen. „Leerlingen en leraren van basisscholen kunnen gewoon naar de lessen komen”, zeggen Bert Nelissen van Innovo in Heerlen en Sjef Weijman van Kindante in Sittard-Geleen. „Omdat er ook nog een gewone griep heerst, hebben we al klassen naar huis moeten sturen. De vervangers zijn op”, zegt Weijman. Volgens Nelissen is de preventieve sluiting van scholen niet nodig omdat dit het hele maatschappelijke verkeer ontwricht. „Wie klachten heeft, moet thuisblijven. Die maatregel werkt nog steeds effectief en levert nog geen problemen op”, zegt Nelissen.

Stage

Bij de mbo-vestigingen van het Citaverde College, Gilde Opleidingen en het Vista College gaan de lessen door, hoewel deels aangepast. Volgens Thijs Metsemakers van Gilde is donderdag besloten dat leerlingen die een paar dagen per week stage lopen in de zorg en de rest van de week naar school gaan, op één plek moeten blijven. Dus of vijf dagen op de stageplek of vijf dagen op school.

Leerplicht

Ook bij de middelbare scholen in Venlo gaat alles gewoon door. „We volgen de richtlijnen van het RIVM en het ministerie. We hebben ook nog zoiets als leerplicht”, zegt een woordvoerster van Onderwijs Gemeenschap Venlo en Omstreken (OGVO). Dit geldt ook voor de scholen van de stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML) en Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO). Volgens de directies worden er wel voorbereidingen getroffen voor het geval de scholen wel dicht moeten. Leerkrachten en leerlingen die snotteren of hoesten kregen al het dringende advies thuis te blijven.

Hogescholen en universiteiten sluiten per direct de deuren, voor zowel onderwijsactiviteiten als tentamens. Het besluit is genomen na overleg met de ministers van Onderwijs Arie Slob en Ingrid van Engelshoven. De maatregel geldt tot eind deze maand. Wel blijven de gebouwen voor zover mogelijk open voor andere activiteiten, stelt de Vereniging Hogescholen. Per instelling moet beoordeeld worden of en hoe onderwijs op afstand aangeboden kan worden. Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen: „Wij ondersteunen deze maatregel vanuit het ministerie van Onderwijs. De bestrijding van het coronavirus is nu maatschappelijk gezien de eerste prioriteit.”

Door Carola de Boer

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee
Heerlen

Gemeenteberichten