‘Soms is waanzin weerleggen echt te kostbare tijdverspilling’

COLUMN – Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke stukjes. Eigenlijk heb ik het niet zo op columnisten die vitten op collega-columnisten. Maar behalve corona grijpt nog een ander virus razendsnel om zich heen: hallucinaties gaan plots door voor waarheden en dwaallichten gelden als bakens in de mist. Dus moet het even.

Duizendmeningendoekje Angela de Jong schreef: „Het geeft gek genoeg ook een gevoel van saamhorigheid en gezelligheid, alsof Oranje moet spelen en Covid-19 de tegenstander is die we met z’n allen in de pan gaan hakken.”

Waar hoop je dan op? Spaaracties met plastic coronavirusjes? Zingende zorgmedewerkers op een ziekenhuisbankje inclusief Theo Reitsma-commentaar („Dit is een goed stel, hoor!”)?

Gisteren wees Mark Verheijen op de opiniepagina van De Limburger op de waarde van complottheorieën: ‘Gekkies’ leren ons vragen stellen bij vanzelfsprekende zaken… Huh?

Blijf inderdaad altijd twijfelen en debatteren. Maar blijf – juist nu – ook lulkoek benoemen als misbaksel.

Bij de huidige chaos kunnen we complottheoretici missen als kiespijn. Schijnlogica is geen logica. Elke stilstaande klok heeft twee keer per 24 uur gelijk. Dan nog bestaat er geen verband tussen een nog levende Elvis, in Roswell gelande buitenaardsen, George Soros, vaccinaties of het 5G-netwerk en het coronavirus. Soms is waanzin weerleggen echt te kostbare tijdverspilling. De mafkezen krijgen straks heus weer hun momentjes.

Door Paul Van der Steen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen