Coronavirus: professionele kunstsector Limburg luidt de alarmbel

Onder meer het Parkstad Limburg Theater moet voorstellingen schrappen. Afbeelding: Luc Lodder

De professionele culturele instellingen in Limburg lijden nu al een schade van bijna een miljoen euro door de noodmaatregelen rond het coronavirus.

Dat bedrag zal nog veel verder oplopen naarmate de crisis en de beperkingen die daar het gevolg van zijn langer aanhouden. Onder meer Limburgse poppodia vrezen dan liquiditeitsproblemen en mogelijk zelfs een faillissement.

Lees hier meer over het coronavirus

Dat blijkt uit een vrijdag uitgezette enquête van Cultuur in Bedrijf Limburg (CiBL) onder ruim zestig professionele gesubsidieerde culturele instellingen. Het CiBL is de sinds begin dit jaar werkzame belangenorganisatie van de Limburgse professionele kunstsector. „Daar zijn 2.500 tot 3.000 mensen werkzaam”, zegt Nicolle van Lith, met Yoery Wilbers kartrekker van CiBL.

Alarmerend

„Het is echt alarmerend”, verklaart Van Lith over de resultaten van de rondvraag. „De inkomsten nemen drastisch af.” Alleen al de afgelasting van de tournee van Toneelgroep Maastricht met The Great Gatsby kost naar verwachting honderdtwintigduizend euro. Van Lith denkt dat de werkelijke totale schade nu al een stuk hoger ligt dan een miljoen euro. Alleen al omdat de informatie van de vier grote culturele instellingen nog niet binnen is. De Philharmonie Zuidnederland, het Limburgse Museum, het Bonnefantenmuseum en het Continium moeten hun informatie nog aanleveren.

Na de kabinetsmaatregelen van afgelopen donderdag annuleerden onder meer de Limburgse theaters voorstellingen tot en met 31 maart, musea en filmhuizen sloten de deuren. Concerten gingen niet door. Niet alleen professionele instellingen, ook ruim honderd zzp’ers in de kunstsector hebben de enquête ingevuld. Zij lopen alleen al in maart tussen de duizend en de zesduizend euro mis.

Uitstel

Uitstel van activiteiten en voorstellingen is moeilijk of gewoon niet mogelijk, weet Van Lith. En in de zomer gaan mensen gewoon met vakantie. Veel van de opgelopen verliezen kunnen niet meer worden goed gemaakt. Ook de in Limburg belangrijke amateurkunstsector loopt klappen op, verwacht van Lith. Zij wil overleg met het Huis voor de Kunsten Limburg, de organisatie die voor de belangen van die sector opkomt.

Het CiBL brengt maandag het resultaat van de enquête in bij landelijk overleg over de actuele ontwikkelingen in de kunstwereld in Den Haag. „Het is belangrijk dat het geluid van de regio ook daar en bij het kabinet wordt gehoord”, zegt Van Lith. Steun en aandacht zijn vereist, „al begrijpen we dat zorg en onderwijs nu voorrang hebben.”

Video: De Limburger

Door Theo Sniekers

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →
Heerlen