‘Code rood’ in Zuyderland: ‘Dit is de grootste stresstest waar we ooit voor hebben gestaan’

De twee speciale corona-afdelingen het Zuyderlandziekenhuis liggen al zowat vol. Afbeelding: EPA

Het is ‘code rood’ in het Zuyderlandziekenhuis wat corona betreft. Met alle hens aan dek proberen artsen en verpleegkundigen de groeiende toestroom van patiënten te verwerken. „Dit is de grootste stresstest waar we ooit voor hebben gestaan.”

De twee speciale corona-afdelingen die het Zuyderlandziekenhuis vorige week inrichtte in Heerlen en Geleen – dertig bedden in totaal –, liggen al zowat vol. Bijna alle niet-spoedeisende ingrepen – nieuwe knieën en heupen – die voor komende tijd stonden ingepland, zijn afgebeld. Ook het aantal polikliniekbezoeken is geminimaliseerd. Alles om genoeg mensen én middelen te hebben voor wat komen gaat.

„Op de speciale corona-afdelingen vangen we iedereen op die afgaande op de klachten – koorts en hoesten – een verdenking corona heeft. Geïsoleerd van andere patiënten. Zo ontlasten we de Spoedeisende Hulp (SEH) en de acute opname-afdeling”, legt Zuyderlandbestuurder David Jongen uit. „Iedereen wordt er getest, want het is lastig onderscheid maken tussen corona en de gewone griep. Dat verklaart ook mede waarom het nu zo hard gaat. Mensen zijn ongerust. In Brabant, maar intussen ook hier”.

Lees hier al het nieuws over het coronavirus

De nieuwe afdelingen kwamen geen dag te vroeg. „Vrijdag waren ze klaar voor gebruik, zaterdag al waren er 26 bedden bezet. Dit is echt ongekend en de grootste stresstest waar de Nederlandse zorg ooit voor heeft gestaan.” Alle maatregelen die het kabinet vorige week afkondigde – thuiswerken en sociale onthouding – zijn erop gericht te voorkomen dat vooral ziekenhuizen overbelast raken.

‘Code rood’ in Zuyderland: ‘Dit is de grootste stresstest waar we ooit voor hebben gestaan’
Foto: ANP

„Er is ons hulp gevraagd uit Brabant, maar we zitten zelf helemaal klem. Ik heb nee moeten zeggen. Het is de klok rond aanpoten voor iedereen hier in huis en ik heb enorm respect voor onze mensen”, zegt Jongen, net voordat hij de volgende vergadering van het interne crisisteam ingaat.

In tijden van crisis moet je vooruit denken. „Naast de aparte corona-afdelingen zijn we druk met het optuigen van zo’n vijftig speciale beademingsbedden. Een soort van IC-bedden light, zeg maar. Bekend is dat dit nieuwe coronavirus ernstige longontsteking kan veroorzaken. We willen klaar zijn voor een grotere toestroom.” Experts verwachten dat de epidemie nog zeker tot mei zal voortduren.

Tekort

Intussen dreigt er wel een serieus tekort aan beschermingsmiddelen voor het verplegend personeel. „We hebben gevraagd alle gebruikte mondkapjes te verzamelen in grote dozen. Ik verwacht snel een protocol van het RIVM hoe die professioneel gedesinfecteerd en hergebruikt kunnen worden. Het is niet anders, schaarste heerst. Tot nu toe tellen we vijf medewerkers die ook besmet zijn geraakt, van wie we niet weten waar. Het ziekteverzuim is verder nog niet hoger dan normaal, gelukkig.”

‘Code rood’ in Zuyderland: ‘Dit is de grootste stresstest waar we ooit voor hebben gestaan’
Foto: ANP

Met nu 37 bevestigde besmettingen staat Sittard-Geleen in de top drie van steden met de meeste coronazieken. Alleen Breda en Tilburg tellen meer positieve tests. Zuyderland ligt zogezegd in heartland corona. Hoe dat precies te verklaren is? Het lijkt er toch sterk op dat het virus vanuit de regio Heinsberg de grens over is gekropen, analyseert Christian Hoebe, hoofd infectieziekten bij de GGD Zuid Limburg.

22 van die besmettingen doken op in twee verpleeghuizen van het Zuyderlandconcern: Hoogstaete en Glana. Beide liggen relatief dicht bij de grens. Om de verspreiding van het virus onder de oudere bewoners van de tehuizen te voorkomen, gooide Zuyderland vrijdag alles dicht en geldt er tot nader order een opnamestop. Dat bracht huisartsen er afgelopen dagen toe om ontredderde ouderen door te sturen naar de SEH van het ziekenhuis, die zo verstopt raakte. „Met de Cicero Zorggroep waren gelukkig afspraken te maken over tijdelijke opvang”, aldus Jongen.

Lees ook: Grote tent met CT-scanner op parkeerterrein ziekenhuis Maastricht

Het is dus code rood in het Zuyderlandziekenhuis. Na rood komt zwart. Dat is de fase waarin alle IC-bedden in een ziekenhuis vol liggen en er ook in de omliggende ziekenhuizen geen plek meer is. Het is de fase waarin artsen moeten doen wat ze niet willen: kiezen tussen wie ze wel en wie niet meer kunnen helpen.

Ernstig

„In dat stadium zijn we zeker nog niet”, benadrukt Jongen. „We hebben opgeteld dertig IC-bedden in Heerlen en Geleen. Deels worden die bezet door andere patiënten. Iemand bijvoorbeeld die herstelt van een hartinfarct. Zondagmiddag lagen er tien coronapatiënten. Als je op de IC ligt, ben je er echt ernstig aan toe. Gelukkig is het ziektebeloop in de meeste gevallen wat gunstiger.” Vorige week zijn in Zuyderland vier coronapatiënten op de IC overleden.

‘Code rood’ in Zuyderland: ‘Dit is de grootste stresstest waar we ooit voor hebben gestaan’
Foto: ANP

Het Amphia-ziekenhuis in Breda liet vorige week weten wél al bijna op zwart te zitten. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care schreef alle leden in een brief rekening te houden met het Italië-scenario, waar 10 procent van alle patiënten is opgenomen op de IC. ‘Bij 1200 patiënten betekent dit dat er 120 IC-bedden nodig zijn.” Hij riep op tot onderlinge hulp en goede voorbereiding. Landelijk zijn er, in alle ziekenhuizen samen, 1150 IC-bedden. Die worden, onder normale omstandigheden, voor zo’n 70 procent bezet door andere patiënten.

„Mocht de nood dermate aan de man komen, dan proberen we het eerst in de regio op te lossen. Er is dagelijks overleg met de andere vier Limburgse ziekenhuizen. Overal is nu nog plek, ook bij ons.”

Meer zorgen maakt Jongen zich op dit moment over de gevolgen van het kabinetsbesluit om alle scholen te sluiten. „Veel verpleegkundigen hebben kinderen. Die kunnen nu al niet meer naar opa en oma, straks blijft er weinig andere keus dan thuisblijven met ze. Als wij zo met 200 mensen minder komen zitten, dreigt er écht een probleem. Daar moet dan snel een oplossing voor komen.”

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Door Serge Sekhuis

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gemeenteberichten