Ingrijpend besluit OM: alleen zwaarste verdachten worden opgepakt

Bron © AD

Politieagenten verrichten een aanhouding. Afbeelding: ANP XTRA

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat verdachten van lichte strafbare feiten tijdelijk niet meer laten oppakken. Vanwege de beperkte capaciteit door de coronacrisis beperken OM en politie zich tot zware zaken, waarbij bijvoorbeeld sprake is van geweld, kwetsbare slachtoffers en zeden.

Dat bevestigt het Parket Generaal van het OM na berichtgeving in NRC. De ingrijpende maatregel is bekendgemaakt op het intranet en geldt in elk geval tot 6 april. Justitie hoopt zo de beperkte capaciteit in de strafrechtketen minder te belasten.

Ook wil justitie ‘de risico’s op verspreiding van het virus en meer in het bijzonder de kans op een uitbraak in de penitentiaire inrichtingen’ beperken.

Geestelijke problemen

Het OM meldt in een reactie aan het AD ‘voorrang te blijven geven aan zaken waarbij bijvoorbeeld sprake is van geweld, kwetsbare slachtoffers en zeden’. Ook wil justitie blijven optreden als personen in geestelijke problemen verkeren. „Bij verward gedrag dat wijst op gevaar voor de veiligheid van de persoon zelf of anderen, zullen we zo nodig direct moeten ingrijpen.”

De maatregelen zijn genomen in overleg met de politie. Later op de dag licht het OM deze waarschijnlijk toe in een persbericht.

Justitie heeft al meer maatregelen genomen in verband met het coronavirus. Zo is sinds dit weekend bezoek aan gevangenissen niet meer mogelijk. Advocaten mogen hun cliënten nog wel bezoeken. Ook worden sinds vandaag geen werkstraffen meer uitgevoerd. ,,We merkten dat het op een verantwoorde en veilige manier uitvoeren van de werkstraffen onder druk kwam te staan omdat (fysiek) contact niet te vermijden is en het werken in groepen daar nu eenmaal bij hoort”, aldus directeur Johan Bac van Reclassering Nederland. ,,Bovendien zagen we dat steeds meer externe werkstrafprojecten sluiten, waardoor de druk toeneemt op de uitvoering.”

Door Koen Voskuil

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen