Noodkreet MKB-Limburg: ‘Houd winkels open voor Nederlanders’

Acute winkelsluitingen in België en Duitsland wakkeren het kooptoerisme naar Nederland stevig aan. Limburgse retailers vrezen dat ook hier een draconische maatregel niet zal uitblijven.

De angst voor het corona-effect in de winkelstraat hakt er stevig in. „Laten we de winkels in Nederland alsjeblieft open houden. Althans voor mensen uit Nederland”, zo luidt de noodkreet Monique Princen, de voorzitter van MKB-Limburg.

Met een tijdelijk slot op de deuren van veel winkels in België en Duitsland, moest Monique Princen terugdenken aan het horecatoerisme vanuit België naar Brabant. „Een soortgelijke herhaling moeten we absoluut voorkomen. De overheid zou een dusdanige maatregel moeten treffen, dat het openbare leven hier, althans wat daar nog van over is, zijn gang kan blijven gaan.”

Ikea

In navolging van de Belgen kondigde Duitsland dinsdag een rigoureus pakket maatregelen aan tegen een snelle verspreiding van het coronavirus. Veel winkels gaan dicht. Ikea Duitsland zelfs per direct, evenals die in Nederland gistermiddag. Verder zijn bij de grensovergangen naar Oostenrijk, Frankrijk, Luxemburg, Denemarken en Zwitserland strenge controles begonnen, met soms lange files tot gevolg. Kleinere wegen worden volledig geblokkeerd. De angst van veel mkb-ondernemers en winkeliers is dat dit ook Nederland staat te wachten.

Shop-toeristen

Nu die grens nog open is, zou dat kunnen worden gezien als een uitnodiging. Bij de grote magneten, de bouw-, tuin- en meubelboulevards in Limburg, is het dinsdag echter nog relatief rustig. Wel veel Duitse en Belgische kentekens bij bijvoorbeeld Ikea in Heerlen die later op de dag ook op slot ging. De stroom shop-toeristen zou richting weekend wel flink kunnen groeien.

„Ik maak me daar zorgen over”, zegt Princen. „Aan de ene kant betekent dat wellicht extra omzet. Maar dat is echt winst op korte termijn. Want als een paar dagen later alles dicht moet, zijn de gevolgen amper te overzien.”

Moeder

De toegang doseren? Buitenlanders weren? Slagbomen neerlaten aan de grens? ,,Ik heb ook geen pasklaar antwoord. Sluiting van winkels zie ik echter niet zitten. We moeten vooral ons gezond verstand gebruiken”, aldus de mkb-preses. „Hoe meer iedereen zich aan de maatregelen houdt, des te sneller komen we door deze fase heen. Maar als ik moeders met al hun kinderen door de supermarkt zie lopen, dan vraag ik me af of dat besef er bij iedereen is.”

Grenscontroles

Bij de Limburgse Werkgeversvereniging (LWV) komen vooral veel vragen van ondernemers binnen over het grensoverschrijdende goederen- en personenverkeer. Door grenscontroles is er kans op oponthoud. „Een groot aantal bedrijven, vooral die in de medische logistiek zoals Medtronic, hebben heel wat medewerkers van net over de grens in dienst”, aldus een woordvoerder. „Het is zaak dat die snel kunnen doorrijden. Voorts komen er veel vragen over hoe te handelen als een medewerker besmet is en over goederen die straks eventueel in quarantaine zouden moeten. Meer duidelijkheid is wenselijk.”

Lokaal aanbesteden

Ondernemers doen een oproep aan overheden om opdrachten lokaal uit te zetten. ‘Er zijn veel ondernemers die tekort hebben aan personeel, door zieken of buitenlands personeel dat niet terug komt. Help elkaar collegiaal door het onderling in- en uitlenen van personeel’, is een veelgehoorde suggestie op de LWV-enquête.

Door Frans Dreissen

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen