‘Zoveel Big Brother-achtige programma’s en nu pas het ultieme format’

Paul van der Steen. Afbeelding: De Limburger

COLUMN - In dit Eerste Vergaderloze Tijdperk is het goed om als gedwongen thuisblijvers even stil te staan bij een van de meest overschatte samenkomsten: brainstormsessies. Ja, ze leveren ideeën op, maar vaak zijn het toch de meer gezochte. De simpelste, meest geniale vondsten komen gewoon aanwaaien.

Kijk naar het uitmelken van de tv-formule Big Brother de afgelopen decennia. De ontelbare variaties op hetzelfde thema (De Bus, De Gouden Kooi, Utopia) hielden allemaal vast aan één uitgangspunt: breng onbekenden samen in een met camera’s behangen ruimte.

Samengebrachte vreemden snuffelden lang aan elkaar. Dat leverde saaie scenario’s op. Een teennagelknipbeurt of iemand die even net iets te lang aan zijn zak krabde kon al hét hoogtepunt van een aflevering zijn.

Al die formatbedenkers zagen ondertussen het ultieme sociale experiment over het hoofd. Pas nu wordt duidelijk dat niks spannender is dan het opsluiten van bestaande huishoudens. Voor corona kon iedereen nog af en toe ontsnappen aan elkaars onhebbelijkheden. Opgehokt tussen de gehamsterde pasta, toiletrollen en wiet in kamers, die tegelijk onderwijsinstelling, kantoor, sportschool, café en bioscoop zijn, kan nu elk stopwoord, elke slingerende sok of elke scheet drama’s veroorzaken.

Laten we bij zoveel explosiegevaar de motto’s van Ruud uit de eerste Big Brother koesteren: „Effe lekker knuffelen” en „Laat je niet gek maken.”

Door Paul van der Steen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen