Jeroen Matthes, van laatbloeier tot veelwinnaar

Jeroen Matthes. Afbeelding: Jef Kusters

Jeroen Matthes (33) uit Kerkrade begon pas op z’n 29ste met hardlopen, maar is dit seizoen een veelwinnaar in de regio. Hij was vooral op de tien kilometer regelmatig de beste.

Het was een hardloopcoach die na zijn debuut, nu zo’n drieënhalfjaar geleden, zei dat hij van het lopen meer werk moest gaan maken. Daarvoor had Jeroen Matthes zijn hele leven gevoetbald bij RKHBS in Heerlen, waar hij is geboren en getogen. „Maar daar was ik wel klaar mee. Ik had het wel gehad met de sfeer en de steeds asocialere dingen die er voor mijn ogen gebeurden. En ik had na een wedstrijd nooit echt een voldaan gevoel. Ik kon makkelijk nog negentig minuten”, aldus de man die als Motorisch Remedial Teacher de leiding heeft over RiskCare Preventie. Hij besloot te stoppen met voetbal en zich volledig te storten op het lopen.

De naar eigen zeggen bloedfanatieke Matthes liep al na vier maanden een blessure op. Te gretig. Maar daarna ontwikkelde hij zich voor een recreantenloper snel. In twee jaar haalde hij twee minuten van zijn beste tijd af. „Dat had ik nooit verwacht. Ik zei altijd dat ik de 34 minuten wilde doorbreken. Toen ik dat had gedaan, zei ik dat het niet harder kon. Maar toch liep ik vorig jaar op het NK 33.28 minuten.”

Matthes, momenteel met zijn vriendin woonachtig in Kerkrade, is in Zuid-Limburg de te kloppen man de laatste maanden. „Daar moest ik heel erg aan wennen. Mensen zeiden voor de start dan zoiets als ‘Jeroen, je gaat toch wel winnen, hé?’. Dan dacht ik alleen maar: ik wil lekker lopen, laat me met rust. Ik hou er niet van om in de schijnwerpers te staan.”

Hij traint maar twee tot drie keer in de week. „Ik merk nu dat ik redelijk tegen m’n plafond aan zit. Wil ik harder, zal ik vaker moeten trainen. Maar dat is door werk, en een sociaal leven, niet altijd makkelijk. Ik zou het wel willen, maar dan zal ik dingen anders moeten plannen.”

Dit seizoen heeft hij zich nog niet weten te verbeteren. Het NK werd afgelast door de storm en door het coronavirus werd ook de Parelloop afgelast. „Heel jammer, dit is normaliter mijn beste periode. Ik had er echt naartoe gewerkt. Ik denk dat ik stiekem misschien wel onder de 33 had kunnen lopen. Ik blijf trainen en dan kan ik misschien bij Maastrichts Mooiste een nieuwe poging wagen, als die doorgaat tenminste.”

Door Tom van der Wilt

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen