Video: Rutte ergert zich aan Nederlanders die over de grens gaan tanken

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie uitte minister-president Rutte zijn verbazing over Nederlanders die over de grens gaan tanken.

,,Het is sociaal om dat even niet te doen. De grens moet openblijven voor zorgmedewerkers. Niet voor uitjes. Het is geen business as usual!’’, zei Rutte vrijdagmiddag.

In België geldt een reisverbod. Alleen noodzakelijke verplaatsingen, bijvoorbeeld om boodschappen te doen, de hond uit te laten en van en naar het werk te gaan, zijn toegestaan. Eerder vrijdag werd bekendgemaakt dat Nederlanders die in België willen tanken het risico lopen op een boete, die in verschillende plaatsen kan oplopen tot 4000 euro. Sinds woensdag geldt een lockdown en zijn de controles bij de Belgisch-Limburgse grens strenger.

Lees ook: Even tanken in België? Dat kan je een forse boete opleveren

Daarnaast roept de premier alle Nederlanders op elkaar aan te spreken op hun gedrag. Wie ziet dat anderen geen afstand houden tot elkaar, moet daar iets van zeggen. ,,Het zijn geen praatjes voor de vaak. Als ik daartoe oproep, is dat niet zomaar. Anderhalve meter zorgt ervoor dat het virus zich minder snel verspreid.’’ Maar ook in Nederland ziet Rutte nog te veel jongeren die samenklitten op straat.

Hamsteren

,,Overwegend zie ik dat Nederland het goed doet. Als ik zeg ‘we doen het met 17 miljoen mensen’ is dat niet zomaar een zinnetje van een politicus. Het is bittere ernst.’’ De premier noemt hamsteren verder ‘achterlijk’ en een ‘vorm van massahysterie’.

Grenscontroles België/Nederland - 20 maart 2020. Video: HBVL

Lees ook: Hamsteren in supermarkt: ‘Deze paniek voelde ik ook na Tsjernobyl, mevrouw’

Door Redactie