‘Italiaanse toestanden dreigen in Brabant, als voorbode van wat elders waarschijnlijk nog komen gaat’

Paul van der Steen. Afbeelding: De Limburger

COLUMN - Tot twee keer toe zaten wij als kinderen rond een sterfbed van een tachtigplusser in het Bernhoven Ziekenhuis in Uden. Eind 2017 bij dat van onze moeder. Eind vorig jaar bij dat van onze vader.

Wat voor ons uitzonderlijke momenten waren, behoorde daar tot het dagelijks werk. De zorg­machine draaide zo goed als alle menselijke radertjes toelieten. We hebben ons verwonderd maar vooral ook bewonderd.

Overdrachten liepen nog behoorlijk vaak mis. Medische ambachtelijkheid garandeerde niet bij iedereen automatisch sociale handigheid. Het viel allemaal weg tegen al dat personeel dat zijn vak wel tot in de finesses beheerste. Bijvoorbeeld de engel van de nacht, die op de twee cruciaalste momenten in de laatste dagen van mijn moeder dienst had en die feilloos aanvoelde wat nodig was op alle fronten.

Dit soort recensies achteraf krijgen iets relatiefs en iets bijna decadents nu datzelfde Bernhoven als eerste Nederlandse ziekenhuis stuit op de grenzen van zijn mogelijkheden. Noord-Italiaanse toestanden dreigen in Noordoost-Brabant, als voorbode van wat elders waarschijnlijk nog komen gaat.

Je hart breekt bij de gedachte aan alle liefde die er noodgedwongen even bij inschiet, bij al die naasten die moeten wijken voor veiligheid, snelheid en efficiency. Geen houden meer aan in plaats van het gewenste houden van. De enige troost: redden wat er te redden valt betekent dat in alle drukte ook een deel van patiënten écht gered zal worden van een wisse dood.

Door Paul dan der Steen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen