Video: Eerste coronazorghotel van Nederland geopend in Urmond

Het eerste zorghotel van het land waar coronapatiënten zorg kunnen krijgen als ze niet thuis kunnen blijven, maar ook geen ziekenhuiszorg (meer) nodig hebben, is sinds deze dinsdag operationeel in Urmond. De huisartsen-drive-in-coronatriagetent volgt donderdag.

Op het terrein van het Van der Valk-hotel in Urmond wordt nog druk gebouwd. Er verrijst een grote tent, die vanaf donderdag gaat dienen als triageplek waar huisartsen binnenkomende patiënten met een quickscan onderzoeken op het coronavirus.

In de tussentijd is binnen het zorghotel al in bedrijf. De eerste patiënten met coronabesmetting die in het ziekenhuis zijn behandeld, maar nu daar weg mogen, zijn sinds dinsdag ondergebracht in het hotel.

Lees ook: Van der Valk en Fletcher gaan coronapatiënten onderbrengen

Slechts 3,5 dag waren er nodig om het eerste zorghotel van het land uit de grond te stampen. En daar zijn de betrokkenen, die de media dinsdagochtend uitnodigden rond te kijken, maar wat trots op. Vrijdag viel het besluit, deze dinsdag is in elk geval het zorghotel operationeel.

Geen noodhospitaal

Het zorghotel is zeker geen noodhospitaal, benadrukt Jack Jansen, voorzitter van de Stuurgroep Coronacentrum Urmond en bestuursvoorzitter van Meander, actief in de thuiszorg. „We brengen hier patiënten onder die geen ziekenhuiszorg nodig hebben, of niet meer, maar niet thuis kunnen uitzieken. Door die mensen hier op te vangen, ontlasten we de thuiszorg, die het nu toch al lastig heeft.”

Video: Eerste coronazorghotel van Nederland geopend in Urmond
Foto: Annemiek Mommers

Uitgebreid

Deze dinsdag al worden vijf tot tien patiënten vanuit het Zuyderlandziekenhuis naar het zorghotel overgebracht. De komende dagen komen er meer zieken. Er is in eerste instantie plek voor zestig patiënten. Mocht het nodig zijn, kan de capaciteit worden uitgebreid tot 240. Een team van zo’n vijftig professionals gaat de mensen zorg verlenen, een specialist ouderengeneeskunde is beschikbaar.

Ook hebben zich inmiddels zo’n 270 vrijwilligers gemeld die een steentje willen bijdragen. Ook mensen zonder zorgachtergrond, zegt Jansen. „Vrijdag heb ik Jeanine, die hier achter balie werkt, voor het eerst ontmoet. En nu heeft ze zich aangemeld als vrijwilligster om ook in de zorg te helpen”, geeft Jansen als voorbeeld.

Patiënten in het zorghotel krijgen strikt genomen een vorm van thuiszorg, maar dan op een andere locatie, zodat de huisarts de medische eindverantwoordelijke blijft. De zorg wordt vergoed door de zorgverzekeraars, die, zegt Jansen, hebben toegezegd ook te betalen voor eventuele meerkosten.

Lees ook: Hotel in Urmond als noodhospitaal voor opvang coronazieken

Video: Eerste coronazorghotel van Nederland geopend in Urmond
De laatste hand wordt gelegd aan de zorgkamers. Foto: Annemiek Mommers

Drive in

De gezamenlijke huisartsen in de oostelijke en westelijke mijnstreek, in totaal tweehonderd, gaan samen de huisartsenpost bemensen die vanaf donderdag in functie is bij het Van der Valkhotel. Het wordt een soort ‘drive-in’-coronatriagesysteem, vertelt Esther van Engelshoven, directeur van Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg (OZL).

„Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat patiënten die vermoeden dat ze corona hebben, zelf hier naar toe komen. Doorverwijzing gebeurt via de eigen huisarts. Hoe dat gaat? Ze rijden hier binnen per auto, stappen uit en dan volgt een eerste reeks tests om te bepalen wat er moet gebeuren. Binnen in het hotel kan eventueel verder onderzoek worden gedaan, als dat nodig is.” Na de triage in de tent kan de patiënt ofwel naar huis, ofwel kan in het zorghotel terecht, ofwel wordt naar het ziekenhuis verwezen.

Het concept is het eerste van Nederland. Inmiddels zijn er ook op andere plekken voorbereidingen om tot zorghotels te komen, vooral bedoeld om de bedden in het ziekenhuis zo efficiënt mogelijk in te zetten en om de thuiszorg te ontlasten. In de regio Noord- en Midden-Limburg zijn inmiddels ook met twee hotels afspraken gemaakt. Die worden operationeel zodra de druk op de zorg dat vereist. Welke dat zijn, is nog niet bekendgemaakt.

Lees hier meer over het coronavirus

Door Kitty Borghouts

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Stein
  1. De artikels worden geladen...