André Rieu van de Keutenberg ontroert ouderen in het dal, als de wind gunstig staat

De Amstel Gold Race gaat niet door, maar de roemruchte Keutenberg laat toch van zich horen. Letterlijk. Erik van Kempen geeft elke dag op de top een concert met zijn trombone. Bij gunstige wind dansen de tonen naar de eenzame ouderen in de omliggende dorpen.

Terwijl onder in het dal de huizen van Schin op Geul, Schoonbron en Etenaken in het zonlicht baden, zet Erik van Kempen (36) zijn standaard met bladmuziek neer op de top van de steilste helling van Nederland. Hij richt zijn schuiftrombone lichtjes naar beneden, noordwaarts, en laat de eerste klanken galmen van My way, de evergreen van Frank Sinatra. Daarna volgen My favorite things (uit de Sound of Music) en als uitsmijter het Limburgs volkslied. Op de vleugels van de wind dansen de tonen naar de dorpen beneden, waar veel ouderen nu thuis in een isolement zitten, onder meer in verpleeghuizen.

Vrolijkheid

Elke dag geeft hij dit openluchtconcert, ’s ochtends of ’s middags, afhankelijk van het weerbericht en zijn eigen agenda. Van Kempen, eigenaar van een adviesbureau, woont met zijn gezin in een van de tien huizen in het gelijknamige gehucht op de Keutenberg, 163 meter boven zeeniveau. Normaal repeteert hij wekelijks met fanfare Sint Cornelius van Schin op Geul, maar vanwege de coronacrisis ligt dat nu stil. En dus maakt hij van de nood een deugd. „Ik hoop met deze concerten wat vrolijkheid te brengen voor al die mensen die het beneden nu moeilijk hebben. Als ik wind mee heb, horen ze het in Schin op Geul. Bij wind tegen klinkt de muziek in Etenaken. Ik probeer met zo veel mogelijk kracht te spelen, zonder dat het lelijk gaat klinken. Mensen waarderen het zeer, ik krijg grappige, leuke, vriendelijke en gelukkig ook plagerige reacties.”

Verzoeknummers

Sterker nog, de André Rieu van de Keutenberg krijgt nu ook verzoeknummers binnen. Uit Wijlre kreeg hij de vraag om woensdag de trombone een kwartslag naar het oosten te draaien en Wie sjoen os Limburgis te spelen. De aanvragen bereiken huize Van Kempen via Facebook, al is internet soms traag: op de top van de berg ligt nog geen snelle internetverbinding. Hoelang hij dit wil volhouden? „Zo lang als het nodig is. Ik merk dat dit mensen ontroert. Muziek maakt veel los in deze gekke tijden.”

Door Roel Wiche

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen