Eindexamens geschrapt: scholen krijgen ‘regeltijd’ om alles te organiseren

© ANP

Nu de eindexamens voor de ruim 10.000 Limburgse leerlingen van vmbo, havo en vwo niet doorgaan, nemen scholen even de tijd om alles zorgvuldig te organiseren. „Even rust in de tent.”

Carola de Boer en Jos van den Camp

Dinsdag maakte minister Arie Slob bekend dat in overleg met allerlei onderwijsorganisaties de centrale eindexamens dit jaar worden geschrapt, vanwege de coronacrisis. Leerlingen krijgen een diploma gebaseerd op hun schoolexamencijfers, zodat ze na de zomer verder kunnen naar een vervolgopleiding. De precieze regels voor slagen en zakken komen nog. Scholen krijgen tot 1 juni om alle schoolexamens af te ronden. Een groot deel daarvan hebben leerlingen overigens al achter de rug.

Geen toetsen

‘De schoolexamens zijn nu des te belangrijker geworden’, aldus de kersverse interim-directeur Peter Sijm van het Grotius College in Heerlen, enkele uren na de bekendmaking van Slob in een mail aan de eindexamenleerlingen. ‘Gelukkig hebben we daarvoor meer regeltijd gekregen. Dat betekent dat deze week en mogelijk nog langer geen enkele toets wordt afgenomen.’

Op het Bouwens in Panningen probeert locatiedirecteur Annemarie Lukassen de „rust in de tent” te bewaren. „We krijgen in korte tijd veel over ons heen. We gaan nu eerst inventariseren welke examens onze leerlingen nog moeten doen en hoe we dat gaan organiseren. We zitten hier in een coronahotspot en er zijn veel mensen in quarantaine thuis.”

Sentiment

Op de vijf scholen voor voortgezet onderwijs van SVOPL in Parkstad hebben de schoolleiders tot vrijdag de tijd om met out-of-the-boxvoorstellen te komen hoe die schoolexamens moeten worden afgenomen. Bestuursvoorzitter John Monsewije denkt dat dat op een andere manier zal moeten dan fysiek in klaslokalen op de scholen. „Natuurlijk is digitaal een optie, maar niet de enige. Na het NL-Alert van afgelopen zondag hebben we nog meer dan daarvoor te maken met een sterk sentiment dat leeft over een veilige school, niet alleen bij ouders en leerlingen maar ook bij leerkrachten”, zegt hij. Het besluit van het kabinet om met niet meer dan drie mensen bij elkaar te zijn, speelt daarbij ook een rol. Bij de SVOPL-scholen is in ieder geval besloten om tot 6 april geen schoolexamens (meer) af te nemen.

Meest gelezen

Gemeenteberichten