Tour de France denkt niet aan uitstel: ‘Dan maar zonder publiek’

Bron © AD

Geletruidrager Egan Bernal voor het Louvre, waar vorig jaar geen publiek welkom was. Afbeelding: AP

Als het aan de organisatie van de Tour de France en de Franse minister van Sport ligt gaat de grootste wielerwedstrijd ter wereld dit jaar ondanks alle coronaperikelen ‘gewoon’ door. Eventueel zelfs zonder publiek zoals onlangs in Parijs-Nice. ,,Uitstellen is geen optie.”

Het EK voetbal en de Olympische Spelen werden al met een jaar uitgesteld, waardoor er van de bomvolle sportzomer nog maar bar weinig over blijft. Wimbledon en de Tour de France staan nog wel op de agenda, maar voor hoelang? De Olympische Spelen en het EK voetbal zijn een stuk internationaler dan de Tour de France, en dat speelt mee in de beslissing om La Grande Boucle eventueel door te laten gaan. Aan de Spelen doen bijvoorbeeld meer dan 200 landen mee. De Tour is internationaal gezien niet zo breed vertegenwoordigd en heeft daardoor minder beperkingen door reisverboden.

Lees hier alles over het coronavirus.

,,We hebben contact gehad met de ASO”, zegt minister van Sport Roxana Mãrãcineanu in Le Parisien. ,,Het is van het grootste belang dat de Tour de France doorgang vindt”, legt Mãrãcineanu uit. Bij organisator ASO (Amaury Sport Organisation) wil eveneens niemand denken aan het annuleren van de Tour. Er liggen zelfs plannen op tafel om de Tour op dezelfde manier te organiseren als Parijs-Nice, waarbij er geen publiek welkom was bij de start- en finishplaatsen.

Haast is geboden

Een sombere editie dus van de 107de editie van de Ronde van Frankrijk. Geen publiek, geen reclamekaravaan en geen drukke podiumceremonies. Het draait als het aan de organisatie ligt van 27 juni tot en met 19 juli alleen om het wielrennen en niets anders. ,,Eerlijk gezegd hebben wij nog geen informatie ontvangen”, zegt ploegmanager Emmanuel Hubert van Arkéa-Samsic, de ploeg van Nairo Quintana. ,,Het is op dit moment te vroeg om te beslissen. De Tour is nog ver.”

Eerder liet de Franse wielerheld Bernard Hinault zich al uit over de kwestie. ,,Begin juni moeten we echt weten of de wedstrijd doorgaat”, zei hij tegen dezelfde Franse krant. ,,Er komt enorm veel kijken bij het organiseren van de Tour. Daarom zeg ik: we moeten niet te lang wachten met het doorhakken van een knoop.”

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Door Michael Kerkhof

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen