Fabrieken Chemelot draaien door, extra veiligheidsregels bij onderhoudsbeurt

Chemiecomplex Chemelot in Geleen. Afbeelding: Stefan Koopmans

De fabrieken op chemiecomplex Chemelot in Geleen draaien ook tijdens de coronacrisis gewoon door, zij het met een minimale bezetting. De kantoren zijn uitgestorven. Bedrijven die bezig zijn met onderhoud, hebben extra veiligheidsmaatregelen getroffen.

De werkzaamheden van de chemische industrie zijn door de overheid aangewezen als ‘vitaal proces’. Het betekent dat de mensen die er werken, gewoon aan de slag kunnen blijven, tenzij ze gezondheidsklachten hebben. Om de risico’s zo veel mogelijk te beperken, draaien de fabrieken op het Geleense chemiecomplex Chemelot momenteel met een minimale bezetting. „Alles gaat door, maar met minder mensen dan gebruikelijk”, legt de woordvoerster van Chemelot uit. Dat mag niet ten koste gaan van de veiligheid, beklemtoont ze. „De productieprocessen moeten continu doorgaan, maar natuurlijk op een veilige manier, dat staat voorop.”

De meeste kantoren op het terrein staan er dezer dagen verlaten bij. Wie thuis kan werken, doet dat. Voor de productie in de fabrieken zit dat anders: daar is het in veel gevallen noodzakelijk dat mensen ter plekke werkzaamheden verrichten. „Waar het kan, hanteren we ook hier de regel dat mensen voldoende afstand van elkaar moeten houden. Kan dat niet, dan worden er extra maatregelen genomen. Denk dan bijvoorbeeld aan het dragen van beschermende kleding. Die wordt sowieso al vaak gebruikt in de chemische industrie, dus dat is eigenlijk niet zo heel bijzonder voor ons”, zegt de woordvoerster.

Onderhoud

Een aantal fabrieken op Chemelot is op dit moment bezig met onderhoudswerkzaamheden. Dan gaat het bijvoorbeeld over kunstmestproducent OCI Nitrogen en Borealis Plastomers, dat grondstoffen maakt voor onder andere medische toepassingen. Tijdens het onderhoud zijn meer mensen op het fabrieksterrein aanwezig dan gebruikelijk, ook medewerkers van externe bedrijven. Om zo veilig mogelijk te kunnen werken, zijn extra maatregelen genomen. „We wijzen iedereen op de strenge regels die hier gelden.” En er zijn praktische zaken veranderd. „Met z’n allen naar de kantine is er niet meer bij. Er worden bijvoorbeeld lunchpakketten uitgedeeld. Ook zijn er meer plekken beschikbaar waar mensen kunnen werken, zodat ze niet te dicht op elkaar zitten.” Om dezelfde reden is ook het aantal kleedruimtes uitgebreid.

Gepland, noodzakelijk onderhoud gaat op dit moment gewoon door. Waar het kan, worden minder essentiële klussen uitgesteld, zegt de woordvoerster. Om alles in goede banen te leiden, is enige weken geleden het Chemelot Response Team Corona opgericht. Dat heeft als doel om het overzicht te houden van alle maatregelen die op het chemieterrein worden genomen. Het fungeert als vraagbaak voor de bedrijven en medewerkers op het chemiecomplex.

Duitsers en Belgen

Op Chemelot werken ook Belgen en Duitsers. Duitsers kunnen op dit moment, mits ze geen gezondheidsklachten hebben, nog ‘vrij’ naar Geleen reizen. Voor Belgen ligt dat anders. Vanwege de lockdown moeten Belgische grenswerkers een ‘vignet’ hebben waarmee ze de grens kunnen oversteken. Dat moet dan weer worden voorzien van een stempel van het bedrijf waarvoor ze werken. „Voor de zekerheid hebben we iedereen ook een brief gestuurd die ze zo nodig aan de grens kunnen tonen, met alle informatie”, zegt de woordvoerster. „Tot nu toe zijn er daarmee geen problemen.”

Door Stefan Dölcken

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen