Vervolgopleidingen: extra aandacht voor studenten die geen centraal examen deden

Bestuursvoorzitter Luc Verburgh van Zuyd Hogeschool zet extra middelen in om studenten die de aansluiting als moeilijk gaan ervaren toch op weg te helpen. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Vervolgopleidingen in het mbo, het hbo en op de universiteit hebben begrip voor de regeling dat eindexamenleerlingen geen centraal examen kunnen afleggen. Mocht dat bij de instroom in de nieuwe opleiding tot problemen leiden, dan worden ze extra geholpen, zeggen woordvoerders.

Een van de opleidingen die straks na de zomervakantie van doen hebben met deze startende studenten die wel schoolexamens maar geen centraal eindexamen hebben afgelegd, is bijvoorbeeld Zuyd Hogeschool. Luc Verburgh, voorzitter van het college van bestuur van de hbo-opleiding ontvangt ze met open armen: „We krijgen te maken met studenten die een andere start gaan krijgen. Ik neem aan dat ze prima geleerd hebben en toch zo goed mogelijk getoetst zijn.”

„Mochten ze zich echter ongemakkelijk voelen of in dat eerste jaar toch extra begeleiding nodig hebben, dan kunnen we ze die bieden.” Zuyd Hogeschool kreeg begin februari een toezegging voor 54 miljoen euro aan zogenoemde kwaliteitsmiddelen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor de komende zes jaar.

Overgang

Dat geld is onder andere bedoeld om studenten een nog betere begeleiding te geven in de eerste honderd dagen van hun studie, stages en in de eindfase van hun studie en afstudeerperiode. Wat Verburgh betreft is dit een uitgelezen kans om iets van die middelen in te zetten voor deze specifieke groep studenten die mogelijk moeite krijgt met de aansluiting. „Het past precies in ons doel om de overgang van voortgezet onderwijs naar hbo en van mbo naar hbo beter te laten verlopen.”

Rianne Letschert, rector magnificus van de Universiteit Maastricht, heeft eveneens alle begrip voor het besluit. De sleutel wie er zakt en slaagt ligt echt bij het voortgezet onderwijs, benadrukt ze. „Maar ook daar heb ik alle vertrouwen in. Mogelijk bieden we op een later tijdstip nog een extra programma aan, zoals we dat ook aanbieden voor buitenlandse studenten om bijgespijkerd te worden.”

Warme overdracht

In het mbo klinkt eenzelfde geluid. „Al jaren is ons beleid gericht op een warme overdracht van voortgezet onderwijs naar ons mbo”, zegt Thijs Metsemakers, woordvoerder van Gilde Opleidingen. „Ook al hebben ze een diploma, dan nog is het soms nodig om ze bij te spijkeren. Daar zullen we nu extra op letten”, zegt Metsemakers. Hij ziet voorziet overigens ook binnen zijn eigen opleidingen problemen bij eindexamenleerlingen die nu stage hadden moeten lopen maar teruggeroepen zijn. „Voor de zorgberoepen speelt dat niet echt”, zegt hij. „Daar worden alle tweede-, derde- en vierdejaars ingezet. Maar studenten die bij ons opgeleid worden voor de kappersbranche, de horeca, wellness, toerisme, retail en sport missen die stage nu, terwijl die meetelt voor de diplomering. We hebben er nog geen idee van hoe we dat gaan oplossen.”

Door Jos van den Camp

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen