‘De troeteltolk is geen vaccin, maar wel een remedie’

Afbeelding: De Limburger

COLUMN – De oorlog tegen een onzichtbare vijand vreet aan het gemoed. Met de dagelijkse update over coronadoden, de noodkreten over een tekort aan levensreddende apparatuur en het schrappen van evenementen zoals het Songfestival en The Passion snakt de mens naar momentjes van geluk.

Die zijn er ook. Veel eindexamenkandidaten hangen nu al de vlag uit, VVV en Fortuna lijken in de eredivisie te blijven en de mening van Angela de Jong is al een tijdje niet relevant. Voor velen is het annuleren van het Songfestival en The Passion overigens ook een meevaller.

Juist in barre tijden staan nieuwe helden op die positieve energie opwekken. Zorgwerkers worden terecht genoemd als onze hoop in bange dagen, maar hét gezicht van de strijd tegen deze crisis draagt geen witte tuniek. Heel Holland houdt van Irma Sluis. Doventolk van beroep. Met krachtige gebaren legt ze, als een onvermoeibare brok dynamiek achter de sombere en grauwe hoofden van Rutte en Van Dissel, het beleid van het kabinet uit in het coronatijdperk. De haast bezeten wijze waarop ze ‘hamsteren’ uitbeeldde, ging viraal. Ook haar vertaling van ‘als je het thuis niet uithoudt’, waarbij ze haar keel dichtkneep alsof ze stikte, is een internetklassieker. Door niet te praten maar veel te zeggen, ontpopte Sluis zich tot de tolk des vaderlands.

Irma Sluis lost geen epidemieën op. Ze is geen wandelend vaccin. Maar de troeteltolk biedt met haar optredens wel wat anders: een remedie tegen het afstompende cynisme dat als een besmettelijke ziekte door deze crisis woekert.

Door Marco van Kampen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen