Advocate in opleiding springt bij in het ziekenhuis: ‘De coronapatiënten zijn echt heel ziek’

Marlène Bergmans heeft haar eerste nachtdiensten als verpleegkundige alweer achter de rug. Afbeelding: Lorraine Bodewes

Het wit van het verplegersuniform moet het zwart van de toga worden. Maar nu het coronavirus om zich heen grijpt, laat Marlène Bergmans het advocatenkantoor waar ze

werkt even voor wat het is. De Sittardse draait weer volop mee op de intensive care van het Zuyderlandziekenhuis.

Na jaren als IC-verpleegkundige was Marlène Bergmans toe aan verandering van spijs. Naast haar werk in het Zuyderland-ziekenhuis en de zorg voor haar drie kinderen volgde ze daarom een opleiding rechten. Met ingang van januari van dit jaar zegde de 46-jarige Sittardse haar baan in het ziekenhuis op. Met de meestertitel op zak maakte ze haar opwachting bij het Roermondse kantoor Tijssen & Saes Advocaten en Belastingkundigen om daar te beginnen met de tweeënhalf jaar durende opleiding tot advocaat. De toga moet nu even wachten. Nu het coronavirus huishoudt, bekroop Bergmans het gevoel dat ze haar voormalige collega’s móest helpen. En dus loopt ze weer rond in het witte klofje van de verpleegkundige.

Lees ook: 791 Limburgers positief getest, 75 overleden

Kriebels

Ze heeft net haar eerste nachtdiensten achter de rug. Dat was weer even wennen. Maar veel voelt vertrouwd aan. Zo lang is ze ook nog niet weg en af en toe draaide ze nog wel een dienstje op basis van een nulurencontract. „Maar ik kreeg de kriebels. Ik weet hoe ze in het ziekenhuis moeten zwoegen.” Ze heeft er wel een nachtje over moeten slapen. „Ik was nog maar net begonnen, dan stap je ook niet zo gemakkelijk binnen twee maanden naar je nieuwe werkgever toe met het verzoek om onbetaald verlof.” Zelfs de deken van de advocatenorde in Limburg moest eraan te pas komen om formeel toestemming te geven voor de onderbreking van de beroepsopleiding. Wat hielp is dat de uitbraak van het coronavirus ook de juridische praktijk op een lager pitje heeft gezet. Rechtbanken behandelen momenteel bijvoorbeeld alleen nog maar dringende zaken. „En omdat ik nog aan het inwerken was, is mijn productiviteit ook nog niet zo groot.” Met andere woorden: ze is even harder nodig op haar oude werkplek. „Het is heftig. Als verpleegkundige ben ik heus wel wat gewend, maar de coronapatiënten op de IC zijn echt heel ziek.”

Helpen

In het ziekenhuis maken haar collega’s al grapjes als ‘kon je ons niet missen?’, maar als corona niet langer het leven beheerst, pakt Bergmans haar werk als advocate zeker weer op. Wanneer dat is, weet ze nog niet. „We zien het voorlopig even aan. En als het nodig is verlengen we de onderbreking nog een poosje.” Maar de toga blijft haar uiteindelijke doel. „Mijn broer Stef is advocaat, mijn schoonzus ook. Van hen hoorde ik altijd boeiende en enthousiaste verhalen. Ook als advocaat kun je mensen helpen. Dat blijft toch mijn intrinsieke drive.”

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Door Hans Goossen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen