Banholt bidt op afstand een noveen voor doodzieke pastoor

Heel even een gebedje, buiten op de stoep, voor de pastoor. Afbeelding: Johannes Timmermans

De pastoor van Banholt, Noorbeek en Reijmerstok is met coronaverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis. Samenkomen bij de Lourdesgrot, zoals hier in dit soort situaties het gebruik is, mag niet.

De straten in Banholt lichten vrijwel om de tien meter aan weerszijden op. Kaarsen of sfeerlampjes staan achter ramen of voor op de stoep. Een aantal dorpsbewoners staat heel even met een kaars in de hand in de deuropening. In stilte. Zo ziet samenzijn in gebed op gedwongen afstand eruit.

Rotvirus

„Moeten we ons door zo’n rotvirus op de kop laten zitten?” Pastoor René Graat vroeg het zich vorige week nog hardop af in een bericht aan zijn parochianen. Moest hij dan echt een streep halen door alle bijeenkomsten in de kerk? Nog voor de nieuwste noodmaatregelen rond het coronavirus die bijeenkomsten uitdrukkelijk verboden, had hij zijn eigen antwoord al gevonden: „De hele nacht heb ik liggen bulderen van herhaalde hoestaanvallen en ik voel me nog steeds belabberd”, verontschuldigde hij zich vlak voor het weekend nog in opnieuw een digitale brief aan zijn parochianen.

De gezondheid van de 74-jarige pastoor verslechterde. Dinsdag werd hij in allerijl, met veertig graden koorts, opgenomen in het Maastrichtse ziekenhuis. De vraag hoe het met hem gaat, wordt door Aurelia Renierkens van het kerkbestuur in eerste instantie met een veelzeggende stilte beantwoord. Ze vreest het ergste. „Er mag niemand bij. Hij mag niet eens bediend worden.”

Noveen

Het nieuws gaat woensdagmiddag, met name via buurtapps, als een lopend vuurtje door Banholt, Noorbeek en Reijmerstok; Het parochiecluster Terlinden, zoals het werkgebied van pastoor Graat hier officieel heet. Het cluster kent in tijden van nood of wanneer er behoefte is aan extra spirituele bijstaand, al sinds jaar en dag één goed gebruik: inwoners van de dorpen komen samen bij de Lourdesgrot in Banholt om een noveen te bidden.

Renierkes memoreert ter illustratie de enorme toeloop een paar jaar geleden, toen een jonge dorpsgenoot na een zwaar ongeval kritiek lag. „Toen waren er zelfs verkeersopstoppingen.” In een normale situatie zou het zorgwekkende nieuws over de toestand van de pastoor ook reden zijn om bij de grot samen te komen. Maar dit is geen normale situatie. Verre van. De maatregelen rondom het coronavirus maken zelfs dat moment van steun zoeken, samen zijn en samen bidden onmogelijk.

Jubileum

De oproep van het kerkbestuur om in plaats daarvan thuis een kaars te branden – op een plek die van buitenaf voor anderen zichtbaar is – en vanuit de eigen woning in stilte te bidden, krijgt navolging. Ook van inwoners die zeggen niet gelovig te zijn. „Maar ik geloof wel in saamhorigheid. En de pastoor is echt een fijn mens.”

Renierkens is blij met de respons. „Dit leek ons de beste manier om toch samen een noveen te bidden voor het herstel van pastoor. Hij moet beter worden. Volgend jaar vieren we zijn gouden priesterjubileum.”

Door Jeroen Geerts

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →
Eijsden-Margraten