LIVE | De Jonge: ‘Volgende week zijn er 1600 IC-bedden beschikbaar’

Bron © AD

Het kabinet moet zich donderdag opnieuw verantwoorden in de Tweede Kamer over de aanpak van het coronavirus. Veel partijen zijn niet te spreken over de communicatie rond de coronamaatregelen. PVV-leider Geert Wilders pleit voor een totale lockdown, terwijl Thierry Baudet van Forum voor Democratie juist tevreden is met de ‘intelligente lockdown’ van het kabinet. Mis niks van het debat via ons liveblog hieronder.

Naast premier Mark Rutte is minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aanwezig. Dat zijn een stuk minder bewindspersonen dan tijdens het coronadebat vorige week. Tijdens dat debat – dat tien uur duurde – zakte VVD-minister Bruins in elkaar door oververmoeidheid. Hij nam een dag later ontslag. Om de ministers vandaag te sparen, stond het debat gepland tot 14.00 uur. Toch loopt het debat flink uit.

De kritiek van de Tweede Kamer gaat voor een belangrijk deel over de warrige persconferentie van afgelopen maandag. Het kabinet kondigde toen aan dat alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden zouden worden. Een dag later bleek dat het alleen om evenementen gaat waarvoor een vergunning nodig is. Alle andere coronomaatregelen gelden vooralsnog tot 6 april. PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt dat het kabinet beter moet communiceren in crisistijd. Dat zegt hij vandaag in een interview. ,,Doe het niet voor mij, maar doe het voor de miljoenen Nederlanders die naar zo’n persconferentie kijken.’’

Partijen zijn ook ontevreden over het tekort aan coronatesten in Nederland. Kamerleden willen dat er meer wordt gedaan om de komende tijd te zorgen voor genoeg IC-bedden. Minister De Jonge heeft tijdens het debat toegezegd dat er volgende week 1600 IC-bedden in Nederland beschikbaar zijn.

Door Peter Winterman

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen