Meander stopt bij een groot aantal cliënten in Parkstad met huishoudelijke hulp

Het tekort aan beschermingsmiddelen heeft ertoe geleid dat Meander in Parkstad de huishoudelijke hulp drastisch terugbrengt. Afbeelding: ANP

Meander stopt in Parkstad per direct bij een groot aantal cliënten met ‘hulp in de huishouding’. Er zijn onvoldoende beschermingsmiddelen. Meander wil medewerkers geen risico laten lopen en besmetting via voorwerpen voorkomen.

Volgens de gemeente Heerlen, opdrachtgever van Meander, heeft de zorginstelling op basis van een aantal criteria wel bekeken welke mensen ‘niet-uitstelbare zorg’ behoeven. De hulp aan andere huishoudens wordt tijdelijk gestopt totdat er voldoende mondkapjes zijn. Die bescherming is volgens de zorgverlener nu ook bij huishoudelijke hulp nodig, onder meer om kruisbesmetting (besmetting via voorwerpen, red.) te voorkomen.

Mondkapjes

Zorgwethouder Peter van Zutphen heeft van Meander vernomen dat 70 procent van de cliënten tijdelijk geen huishoudelijke hulp krijgt. Dat antwoordt hij op raadsvragen van Yolanda Claessens (SP), die vroeg wat de gemeente kan doen en hoelang dit gaat duren.

Alternatieven

Van Zutphen: „Op dit moment is dat nog niet duidelijk. Dat is afhankelijk van de termijn waarop en het aantal mondkapjes dat Meander kan verkrijgen. We zijn continu in gesprek met Meander om deze ongewenste situatie zo snel mogelijk te stoppen. Er wordt gekeken naar alternatieven, zoals het inschakelen van andere aanbieders van ‘hulp bij het huishouden’. Verder kijken wij of de gemeente een rol kan spelen in de verkrijging van beschermende middelen, zoals mondkapjes, voor Meander.”

De situatie hier staat niet op zichzelf, stelt Van Zutphen. „Zo zijn er zorgaanbieders waarbij klanten hulp ontvangen van een andere medewerker of alleen wanneer het noodzakelijk is. In Parkstad is Meander de grootste zorgaanbieder voor ‘hulp bij het huishouden’.”

Douchen

Claessens vroeg verder naar de situatie van mensen die persoonlijke verzorging nodig hebben. Meander heeft laten weten dat ook die zorg tijdelijk wordt stopgezet. Van Zuthen: „Daarbij is eveneens op basis van criteria een afweging gemaakt om te bepalen welke cliënten tijdelijk geen zorg ontvangen. Cliënten die zich zelf kunnen wassen aan de wasbak, worden tijdelijk niet gedoucht.”

Paulette van Lierop van Meander zegt dat Meander via Gilde Opleidingen momenteel 150 mensen bijschoolt voor het ondersteunen van zorgprofessionals, bijvoorbeeld door het aantrekken van steunkousen.

Door Siebrand Vos

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen