Zomerolympiade afgeblazen: ruim tweehonderd tieners uit Sittard-Geleen niet naar Frankrijk

In de zomer van 2011 vond de driejaarlijkse Jeugdolympiade in Italië plaats. Pal voor het Fortuna-stadion stapten toen zo’n 200 sporters en begeleiders uit Sittard-Geleen in de bus. Afbeelding: archief De Limburger/Franco Gori

Meer dan tweehonderd jeugdige sporters en teambegeleiders uit Sittard-Geleen kunnen komende zomer niet afreizen naar Frankrijk voor hun deelname aan de internationale Jeugdolympiade.

De Franse autoriteiten hebben het grootschalige sportevenement, dat vijf dagen duurt, afgeblazen wegens de coronacrisis.

Vertegenwoordiger

Sittard-Geleen is traditiegetrouw de enige stad die Nederland vertegenwoordigt op het driejaarlijkse festijn, waar gemiddeld meer dan vijftienhonderd jongeren in de leeftijd van dertien tot achttien jaar aan meedoen. De andere deelnemende steden zijn Alba (Italië), Bergama (Turkije), Böblingen (Duitsland), Glenrothes (Schotland), Krems (Oostenrijk) en het Franse Pontoise. In laatstgenoemde stad, niet ver van Parijs, zou medio juli de Olympiade van dit jaar plaatsvinden.

Lees ook: Sittard-Geleen trekt 27 mille uit voor Jeugdolympiade in Franse stad Pontoise

In navolging van de ‘grote’ Olympische Spelen in Japan gooit de coronacrisis ook hier roet in het eten. „De autoriteiten in Frankrijk hebben ons laten weten dat het evenement komende zomer onmogelijk kan doorgaan”, bevestigt gemeentewoordvoerster Janneke Peeters van Sittard-Geleen. „Bedoeling is wel dat er een nieuwe datum wordt vastgesteld. Uitstel dus, geen afstel.”

Toerbeurt

De zeven Europese steden zetten het evenement bij toerbeurt op touw. Sittard-Geleen fungeerde in 2008 als gastheer. Het festijn kostte de stad destijds zo’n 4,5 ton, waarvan drie ton voor rekening kwam van de gemeente.

Zomerolympiade afgeblazen: ruim tweehonderd tieners uit Sittard-Geleen niet naar Frankrijk
Sittard-Geleen fungeerde in 2008 als gastheer van de Jeugdolympiade. Ook de slotmanifestatie op de Sittardse Markt bracht destijds vele honderden jeugdige sporters op de been. Foto: archief De Limburger/ Ermindo Armino

De voorbereidingen voor de trip naar Pontoise waren ook in Sittard-Geleen al in volle gang. Zo hadden B en W al een financieel ‘potje’ gereserveerd en stond reeds vast dat een zware delegatie de jeugdige sporters uit de fusiestad zou vergezellen. Behalve een chef de mission zouden in totaal negentien teamcoaches, twee ‘algemene’ coaches, een huisarts, de burgemeester, de sportwethouder en vier - nog aan te wijzen - gemeenteraadsleden op 10 juli in de bus stappen richting Frankrijk.

Door Laurens Schellen