Primeur voor Limburg: supersnelrechtszaak tegen coronaspuger

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP XTRA

De 19-jarige man uit Sittard die de politie dinsdag in Maastricht heeft opgepakt nadat hij een buschauffeur had bespuugd en zei dat hij ‘corona’ had, moet vrijdagmorgen in een supersnelrechtzaak voor de politierechter in Maastricht verschijnen.

Dat hebben het Openbaar Ministerie en de rechtbank Limburg bevestigd. Het is de eerste, en tot nu toe de enige, aan corona gerelateerde rechtszaak in Limburg.

De man wordt, volgens een woordvoerder van de rechtbank, primair mishandeling verweten. Het OM wil vooruitlopend op de zitting geen uitspraak doen over de tenlastelegging. „“Daar wordt nog aan gewerkt en komt vrijdag aan de orde”. Volgens het OM klopt de informatie die de politie deze week via Facebook verspreidde dat de man zware mishandeling en bedreiging ten laste wordt gelegd, in elk geval niet. De advocaat van de verdachte wil pas na afloop van de zitting reageren.” En alleen als mijn cliënt daar toestemming voor geeft”.

Pers en publiek kunnen de zaak niet bijwonen. “Deze wordt vanuit de telehoorkamer van de rechter-commissaris behandeld. Verdachte zit op het politiebureau. De advocaat neemt ook deel via telehoren. De officier van justitie zit wel bij de rechter. Die telehoorkamer is vrij krap, dus we kunnen daar geen mensen bij plaatsen.”

Zware straffen

Elders in het land zijn al meerdere coronaverdachten via het snelrecht afgestraft. De verwijten aan hun adres variëren van verstoring van de openbare orde, openlijk geweld (bij verzet tegen de aanhouding), bedreiging en mishandeling. Daarbij zijn vaak relatief zware straffen opgelegd. Zo strafte de rechter in Den Bosch woensdag een 28-jarige man met tien weken cel waarvan twee voorwaardelijk voor het hoesten, spugen en ‘pas op corona’ roepen naar omstanders en politiemensen op 15 maart bij een coffeeshop in Den Bosch.

Landelijk zijn of worden inmiddels al meer dan tien zaken voor de rechter gebracht. “En daar komen er nogal wat bij”, zegt een woordvoerder van het OM tegen het AD. ,,Het is verwerpelijk en onacceptabel. We slepen ze daarom snel voor de rechter en het uitgangspunt is een celstraf van weken of maanden en die meteen uitzitten ook.”

Primeur voor Limburg

Supersnelrecht is een samenwerking tussen Openbaar Ministerie en de rechtspraak waarbij verdachten binnen zes dagen voor de rechter komen. Het gaat om eenvoudige zaken, waarbij geen verder onderzoek nodig lijkt.

De zaak tegen de coronaspuger is de eerste supersnelrechtszaak ooit bij de rechtbank Limburg. Die handelde eerder wel ‘gewone’ snelrechtzaken af. In die zaken heeft het OM zeventien dagen om ze voor de rechter te brengen.

Door Jos Emonts