908 Limburgers positief getest, 90 overleden

Afbeelding: ANP

Opgeteld 117 Limburgers zijn het afgelopen etmaal positief getest op corona. Daarmee komt het totaal op 908. Het aantal overlijdens steeg met vijftien naar 90. Landelijk zijn er nu 7.431 bevestigde coronazieken, 1.019 meer dan woensdag. Nationaal steeg het aantal doden met 78 naar 434.

Dat blijkt uit de dagelijkse update van de Limburgse GGD’en en het RIVM.

Live kaart: Bekijk hier het aantal besmettingen van het coronavirus in Limburg en de wereld

Niet langer representatief

Regionaal opgedeeld gaat het in Zuid-Limburg nu om 514 positieve coronatests en 44 sterfgevallen. In Noord-Limburg zijn 46 mensen aan corona overleden en 394 bevestigd besmet. De GGD daar heeft donderdag overigens besloten niet langer het aantal sterfgevallen te publiceren, omdat niet altijd even helder is of iemand is overleden dóór of mét het coronavirus. ‘Als dit laatste het geval is, is het virus niet de doodsoorzaak geweest, maar het onderliggende lijden van de patiënt’, luidt de verantwoording. De GGD’en en het RIVM benadrukken ook dat het aantal besmettingen niet langer representatief is voor de ontwikkeling van de epidemie, omdat er steeds minder mensen worden getest.

Opnames in ziekenhuis

Illustratiever wat dat betreft is het aantal patiënten dat opgenomen is (geweest) in het ziekenhuis. Dat steeg gisteren nationaal met 315 tot 2.151. Maandag waren er dat nog 1.230, dinsdag 1.495 en woensdag 1.836. Het aantal ernstig zieke coronapatiënten dat op een intensive care ligt, blijft ook oplopen. Donderdag waren het er nationaal 682; 38 meer dan woensdag, zo blijkt uit gegevens van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). Limburgse gegevens over de IC-bezetting zijn (nog) niet openbaar beschikbaar.

Lees ook: Hoe weet je of je het virus hebt? Antwoord op twintig vragen rondom het coronavirus

Stabilisatie

Het RIVM leest in deze cijfers een voorzichtige stabilisatie van de corona-epidemie. „Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overlijdens neemt minder snel toe dan je zonder de sociale maatregelen zou verwachten. Dit zou er op kunnen wijzen dat de genomen maatregelen invloed krijgen op de snelheid waarmee het virus zich verspreidt”.

Nog te vroeg om conclusie te trekken

Christian Hoebe, hoofd infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid-Limburg, vindt het nog te vroeg om te concluderen dat er sprake is van een stabilisatie. „Daar zijn de getallen én de verschillen, zeker in Limburg, te klein voor. Het is voorbarig. Ik zie nog veel onzekerheden en zou het graag nog een paar dagen willen aankijken. Het klopt dat de aantallen minder hard stijgen, maar nu al juichen zou ertoe kunnen leiden dat mensen, terwijl de meesten zich nu beter aan de opgelegde maatregelen houden, het gevoel krijgen ‘laat maar waaien’. Dat is het laatste wat we moeten willen.”

We krijgen dagelijks veel vragen over de updates die we brengen met betrekking tot het coronavirus. We hebben de meest gestelde vragen hieronder verzameld:

Waarom publiceren jullie geen cijfers over het aantal patiënten dat is genezen?

Dat is op dit moment niet bekend. Er is geen meldingsplicht om door te geven dat mensen zijn genezen van de ziekte. Iemand die 24 uur geen klachten meer heeft wordt als genezen beschouwd. Deze cijfers worden dus niet bijgehouden door het RIVM.

Waarom zit er een afwijking tussen de cijfers van het RIVM en GGD?

Het RIVM verzamelt data van de regionale GGD’s en publiceert dit in een dagelijkse update. Wij hebben regelmatig contact met de GGD Noord-Limburg en Zuid-Limburg om een actuele tussenstand te vragen. Deze cijfers lopen vaak iets voor ten opzichte van de cijfers die het RIVM dagelijks publiceert. Hierdoor kan er een tussentijds verschil ontstaan tussen de cijfers van het RIVM, de GGD en eventueel andere (Limburgse) media.

Hoe moet ik deze cijfers interpreteren?

Het aantal gemelde patiënten en overleden patiënten kan per dag verschillen om verschillende redenen. Zo zien we dat overleden patiënten niet altijd op dezelfde dag gemeld worden. Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en mensen die in de zorg werkzaam zijn.

Door Serge Sekhuis