Hartstichting collecteert dit jaar digitaal

Collectant Gwendy gaat dit jaar niet huis-aan-huis met de collectebus. Afbeelding: Hartstichting Nederland

De coronacrisis houdt veel mensen binnen. Zo ook de collectanten van de Hartstichting. Om toch geld op te halen wordt er digitaal gecollecteerd. Het geld dat daarmee wordt opgehaald is bestemd voor onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus bij patiënten met hart- en vaatziekten.

Binnen blijven is het devies dat ook geldt voor de ruim 40.000 collectanten die deze week langs de deuren zouden gaan om geld op te halen voor de Hartstichting. Is het niet extra rot om nu niet te kunnen gaan, juist omdat er nu zoveel mensen thuiszitten? „Het is voor iedereen vervelend, ook voor de Hartstichting omdat we juist nu alle giften en hulp nodig hebben”, vertelt woordvoerder Jade van Doornik.

Collectant

Een van de vaste collectanten is de 30-jarige Gwendy. Zij meldde zich in 2016 spontaan aan als collectant voor de Hartstichting. „Mensen helpen zat er bij mij al jong in en maakt me blij. Toen ik een oproep zag voor collectanten in mijn wijk, dacht ik gelijk ‘waarom niet’.” Wat ze toen nog niet wist, was dat ze zelf ook hartpatiënt zou worden. „Met mijn gezondheid had ik nooit problemen, tot juni 2016. In een korte tijd kreeg ik steeds minder energie en raakte ik heel snel vermoeid. Na onderzoek bleek ik longembolieën te hebben en het zuurstofgehalte in mijn bloed was heel laag.”

Risicogroep

Inmiddels gaat het beter met haar én collecteert ze ook weer. Echter kan ze deze week niet langs de deuren lopen en dat terwijl de Hartstichting nu extra geld nodig heeft. „Bij een deel van de coronapatiënten die voorheen geen hart- en vaatziekten hadden, zien artsen signaalstoffen in het bloed die wijzen op schade aan het hart. Ook traden er hartstilstanden in deze groep op”, vertelt Van Doornik.

Onderzoek

„Bekend was al dat zich onder de ernstig zieke coronapatiënten veel hart- en vaatpatiënten bevinden. Het is niet bekend waarom het coronavirus bij hen veel ernstigere gevolgen heeft. Om deze patiënten zo snel mogelijk beter te kunnen behandelen, is dringend onderzoek nodig.” De Hartstichting heeft daarom een registratie mogelijk gemaakt, zodat gegevens van patiënten die nu in het ziekenhuis liggen, kunnen worden geanalyseerd waardoor artsen sneller duidelijkheid krijgen over de beste behandeling.

Tikkie

Om toch geld op te kunnen halen is daarom een online collecte gestart. „Als je naar www.hartstichting.nl/geef gaat krijg je automatisch een Tikkie-verzoek. Deze kan heel makkelijk worden doorgestuurd, waardoor we een soort van digitale collectebus hebben gemaakt, die makkelijk kan worden doorgegeven”, besluit Van Doornik.

Door Paul Dolhain

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →