Advies: tot afgelast OLS geen schuttersfeesten

OLS afgelast, federatie adviseert om tot 5 juli geen feesten te organiseren.

OLS afgelast, federatie adviseert om tot 5 juli geen feesten te organiseren. © Mijntje Wismans

De OLS-federatie adviseert alle schutterijen om zeker tot 5 juli, de dag waarop het Oud Limburgs Schuttersfeest in Meijel zou plaatsvinden, geen (bonds)feesten te organiseren.

Angela Janssens

Dat meldt Bernie van Lierop van de OLS-federatie. Volgens Van Lierop is het nog nooit voorgekomen dat het Oud Limburgs Schuttersfeest een jaar helemaal niet doorging. „Alleen in 2000 is het OLS in Reuver een week verschoven vanwege het Europees Kampioenschap voetbal.” Dat het OLS in Meijel niet doorgaat, vindt Van Lierop een juiste beslissing. „Gezondheid gaat voor alles. Daarnaast ligt alles tot 1 juni stil. Hierdoor zou de organisatie van het OLS in Meijel slechts een maand de tijd krijgen om dat enorme feest te organiseren. Dat is niet te doen.”

Lees ook: Geen OLS dit jaar, maar in 2021

Schuttersseizoen

Wat dit voor de rest van het schuttersseizoen betekent, is zo vlak na het afgelasten van het OLS nog niet helemaal duidelijk. „Tot 5 juli, de eigenlijke datum van het OLS, liggen hoogstwaarschijnlijk alle geplande bondsfeesten eruit”, zegt Van Lierop. „Van veel verenigingen weet ik dat ze hun feesten eerder al hebben geannuleerd, anderen gaan daar nu snel een beslissing over nemen.” De OLS-federatie adviseert schutterijen overigens alleen over wat ze het beste met hun feesten kunnen doen. De schutterskoepel kan geen dwingende maatregelen opleggen.

Van Lierop vindt het moeilijk om nu te zeggen wat er voor de rest van de zomer moet gebeuren met alle schuttersfeesten. „Na 5 juli is het zaak dat we in alle rust bekijken hoe de wereld eruitziet en daar dan naar handelen. We moeten hier gewoon verstandig mee omgaan. Als de mensen straks weer naar buiten mogen, hebben ze er misschien juist behoefte aan om als gemeenschap samen een schuttersfeest te vieren.” Bondsschuttersfeesten die bijvoorbeeld in september op de kalender staan, zou de federatie daarom nu nog niet willen schrappen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gemeenteberichten