Behandeling rechtszaak over doden Nicky Verstappen uitgesteld

Afbeelding: Rob Klein Goldewijk

De in mei geplande zittingen in de rechtszaak tegen Jos Brech gaan niet door vanwege de coronacrisis. Volgende maand zou de zaak over de dood van Nicky Verstappen inhoudelijk behandeld worden.

De rechtbank Limburg vindt dat de rechtszaak een volwaardige behandeling moet krijgen. Door de maatregelen rondom het coronavirus is dat nu niet mogelijk. De rechtbank vindt dat de beide officieren van justitie, de verdediging, de verdachte, de familie Verstappen, hun woordvoerder en advocaat, fysiek in de zittingzaal aanwezig moeten kunnen zijn. Dat geldt ook voor nog op te roepen deskundigen die moeten worden gehoord. Onder de huidige maatregelen gaat dat echter niet waardoor het besluit is genomen om de zaak in mei niet inhoudelijk te behandelen.

Lees alles over de zaak Nicky Verstappen in het dossier

Een pro-formazitting die gepland staat op 6 mei, gaat wel door. Dan komen openstaande vragen over het deskundigenonderzoek aan de orde. De pro-formazitting is wettelijk verplicht als de verdachte in voorlopige hechtenis zit. De rechtbank verwacht dat de inhoudelijk behandeling in de zaak van Jos Brech pas eind september of in oktober zal plaatsvinden.

Brech wordt verdacht van het doden, seksueel misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen. De jongen uit Heibloem verdween in augustus 1998 van een zomerkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam verderop gevonden.

Schrikken voor familie

De beslissing van de rechtbank komt niet als een verrassing voor Nicky’s ouders Peter en Berthie Verstappen. Peter R. de Vries, woordvoerder van de familie Verstappen laat aan RTL Boulevard weten dat de familie het uitstel had verwacht vanwege de coronacrisis. ,,Maar dat het zo ver vooruit wordt geschoven liet de familie wel even schrikken. Desalniettemin doet een volwaardige behandeling van de zaak wel recht aan de ernst van de delicten.”

Ook advocaat Gerald Roethof laat weten het jammer te vinden dat de zaak wordt uitgesteld. „Hij zou in maart inhoudelijk behandeld worden, maar door andere activiteiten door een van de officieren werd de zaak uitgesteld tot mei. En dan nu dit. Cliënt gaat al richting twee jaren voorlopige hechtenis”, zegt Roethof tegen RTL Boulevard. „Ook hij heeft behoefte aan duidelijkheid. Ik kan begrijpen dat hetzelfde voor de familie van Nicky Verstappen geldt, dat zij duidelijkheid willen. Maar ik zit hier uiteindelijk namens de cliënt.”

Door Redactie

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →
Leudal