Celstraffen uitgedeeld voor bespugen van mensen in Horst en Landgraaf

Foto ter illustratie. Afbeelding: De Limburger

De rechter heeft in Limburg twee mensen veroordeeld voor het spugen naar een politieman in Horst en naar een hulpverlener in Landgraaf.

De politierechter in Roermond veroordeelde een 34-jarige Pool tot een celstraf van vier weken, omdat hij een agent in zijn gezicht had gespuugd. De man moet de politieman ook 600 euro schadevergoeding betalen.

De Pool werd zondagavond rond 22.00 uur op de Venrayseweg in Horst opgepakt vanwege openbare dronkenschap. Hij moest mee naar het politiebureau. Daar spuugde hij de agent in het gezicht. Hij heeft daarbij niets geroepen over corona en heeft de agent ook verder niet bedreigd. De Pool betuigde spijt en zei dat hij niet had nagedacht over de coronarisico’s.

Landgraaf

In een crisisopvang in Landgraaf spuugde een 19-jarige man uit die plaats naar een hulpverlener. Hij werd veroordeeld tot zes weken cel en betaling van 500 euro smartengeld aan het slachtoffer. De hulpverlener werd op haar hand en kleding gespuugd. De rechter zei dat de dader bij het spugen niet gesproken heeft over corona. Maar in deze tijd is het zeer ongepast om te spugen naar een hulpverlener met een cruciale functie, aldus de rechter. De straffen zijn gelijk aan de eisen van het Openbaar Ministerie (OM).

Lees ook: Limburgse ‘coronaspuger’ acht weken de gevangenis in

Stevig optreden

Het OM heeft aangegeven stevig op te treden tegen mensen die strafbare feiten plegen en daarbij misbruik maken van de huidige coronacrisis. Het bespugen of hoesten richting bijvoorbeeld politiemensen, buschauffeurs en andere hulpverleners behoort er nadrukkelijk bij.

„Dit soort gedrag wordt niet getolereerd. Het OM zal hier snel tegen optreden en zware straffen eisen. Mensen die misbruik maken van de coronacrisis riskeren gevangenisstraffen”, waarschuwde Gerrit van der Burg, topman bij het OM een paar weken geleden al. De veroordeelden moeten de straffen veelal meteen uitzitten.

Door Jos Emonts

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Horst aan de Maas