RIVM: 166 sterfgevallen erbij, 625 nieuw gemelde ziekenhuisopnames

Bron © AD

Medewerkers testen op het Coronavirus Covid-19 in een laboratorium. Afbeelding: BSR Agency

De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 166 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Het totaal aantal overleden patiënten komt daarmee op 1339. Dat meldt het RIVM in de dagelijkse update. De toename van 166 nieuw gemelde sterfgevallen is de een-na-hoogste tot nu toe. 31 maart waren het er 175.

Het aantal positief geteste patiënten staat nu op 14.697 (een stijging van 1083) personen ten opzichte van woensdagmiddag. 5784 coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in een ziekenhuis, een stijging van 625 personen.

Lees ook: LIVE | Stijging aantal doden door corona groter dan woensdag

Woensdag kwamen er 134 doden en 447 ziekenhuisopnames bij. Daarmee zijn de twee belangrijkste cijfers donderdag dus slechter. Onder de overleden personen zit ook één persoon van tussen de 35 en 40 en één persoon van tussen de 45 en 50. 24 overleden personen waren tussen de 50 en 60 jaar oud, blijkt uit de cijfers van het RIVM.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Meldingen

Toch is uit de dagcijfers van het RIVM niet een duidelijke conclusie te trekken hoe snel het virus zich momenteel verspreidt. Het gaat om meldingen van nieuwe sterfgevallen en nieuwe ziekenhuisopnames die tussen 1 april 10.00 uur en 2 april 10.00 uur zijn binnen gekomen. Maar een deel van al die nieuwe meldingen gaat over gevallen van soms al dagen geleden. Alle nieuwe gevallen worden in een grafiek verwerkt waaruit dan steeds beter te zien is hoe hard het aantal nieuwe gevallen nog stijgt, of uiteindelijk misschien zelfs daalt.

Tijdlijn coronavirus. Video: De Limburger

In die grafiek is bijvoorbeeld te zien dat het hoogste aantal ziekenhuisopnames nog altijd op 24 maart ligt. De dagen erna ligt dat getal lager, maar op al die dagen zullen er met terugwerkende kracht nog ziekenhuisopnames bij komen. Het gaat dan om mensen van wie bijvoorbeeld pas morgen of overmorgen wordt gemeld dat ze een aantal dagen geleden in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest).

Toch lijkt het erop, meldt het RIVM, dat de stijgende lijn die er tot 24 maart zeker was, daarna veel minder sterk zal stijgen of wellicht zelfs dalen. Dat is echter pas met zekerheid over een aantal dagen te zeggen als alle meldingen over al die dagen binnen zijn.

Door Victor Schildkamp

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen