223 Limburgers overleden aan corona, 828 in ziekenhuis

Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen in relatie tot corona is ook donderdag weer verder gestegen. Het virus heeft nu opgeteld aan 223 Limburgers het leven gekost. Het aantal ernstig zieke coronapatiënten dat in Limburg in het ziekenhuis is opgenomen (geweest) steeg met 70 tot 828.

Landelijk nam het aantal ziekenhuisopnames toe met 625 naar 5784 en het aantal overlijdens tot 1339. Dat zijn er 166 meer dan woensdag. Inzoomend op de opnamecijfers per Limburgse gemeente blijft het hoge aantal hospitalisaties in Peel en Maas opvallen (109). Verder groeide het aantal opnames relatief hard in Heerlen (66), Maastricht (77), Sittard-Geleen (55), Kerkrade (30) en Stein (24).

Live kaart: Bekijk hier het aantal besmettingen van het coronavirus in Limburg en de wereld

Sinds deze week laat het RIVM de ontwikkeling van de epidemie vooral zien in data van het aantal ziekenhuisopnames per gemeente, omdat daarbuiten nauwelijks nog op corona wordt getest. 1083 positieve tests kwamen er in het afgelopen etmaal bij, waarmee het landelijk totaal op 14.697 komt. In Limburg zijn nu 1649 bevestigde Covid-19-patiënten; 890 in Zuid- en 759 in Noord-Limburg. In het zuiden van de provincie zijn 107 patiënten overleden, in het noorden en midden 116.

RIVM-directeur Jaap van Dissel toonde zich woensdag gematigd positief over het effect van de drie weken geleden getroffen sociale en hygiënische maatregelen. De verspreiding van het virus gaat een stuk langzamer dan ruim een maand geleden. Het aantal mensen dat een coronapatiënt gemiddeld besmet, daalt in de modellen van het RIVM flink: van ruim 2 tijdens carnaval tot ergens tussen 0,3 en 1 nu. Als dat cijfer nog verder zakt, dooft de epidemie uit.

Lees ook: Kan ik ziek worden als ik oppervlakken aanraak? En andere vragen over corona

Het RIVM benadrukt tegelijkertijd dat het effect van de maatregelen pas over twee, drie weken te zien zal zijn in de ziekenhuizen. De cijfers bewijzen dat. De druk op de intensive care-bezetting blijft groeien. Uit data van de stichting NICE blijkt dat donderdag landelijk 1273 coronapatiënten op een ic lagen, 82 meer dan woensdag. Dat is een geringere stijging dan in de voorbije dagen. Sinds het begin van de epidemie, in februari, zijn 217 mensen op de ic overleden; vooral ouderen.

Christian Hoebe, arts-infectieziekten bij de GGD Zuid Limburg, onderschrijft het optimisme van het RIVM, maar waarschuwt ook. „De groei van het aantal nieuwe patiënten vlakt af, ook in Limburg. Dat klopt. Maar we zien nog steeds groei, de curve gaat nog altijd lichtjes omhoog. De piek wordt later deze, of begin volgende maand verwacht. Het is dus zaak om nu niet te verslappen, wat betreft het opvolgen van de maatregelen, willen de epidemie inderdaad laten uitdoven.”

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Door Serge Sekhuis

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen