Meer dan 10.000 ondernemers in Limburg vragen inkomenssteun

Afbeelding: Getty Images

Het aantal kleine ondernemers dat bij de Limburgse gemeenten een beroep doet op financiële noodhulp, is in korte tijd al opgelopen tot minimaal 10.500. Dat is ongeveer 1 op de 100 Limburgers.

Dat blijkt uit een rondvraag van De Limburger onder alle Limburgse gemeenten. Dagelijks kloppen nog kleine ondernemers, veelal zzp’ers, voor ondersteuning aan bij de gemeentelijke noodloketten. Alleen al bij Maastricht, dat de afhandeling uitvoert voor de bulk van de Zuid-Limburgse gemeenten, kwamen woensdag 350 nieuwe aanvragen binnen. De – nog niet uitgesplitste – teller staat daar nu al op meer dan 3700 aanvragen.

Een woordvoerster van Heerlen (1065 aanvragen) sprak aanvankelijk van snel oplopende „dagkoersen.” De groei lijkt inmiddels wat afgevlakt, maar Heerlen houdt er rekening mee dat dit van tijdelijke duur zal zijn.

Lees ook: Crisiscentrum Sociale Zaken: iedereen moet boodschappen kunnen doen

Het aantal hulpverzoeken is ongeveer gelijkelijk verdeeld tussen Zuid-Limburg aan de ene en Midden- en Noord-Limburg aan de andere kant. In Venlo hebben 900 mensen om bijstand gevraagd, in Roermond 600 en in Venray 575.

Lening

De ondernemers doen nagenoeg allemaal een beroep op een landelijke regeling die voorlopig gedurende maximaal drie maanden inkomensondersteuning biedt. Voor een alleenstaande is dat maximaal 1050 euro per maand, voor een echtpaar 1500 euro. Een kleiner deel van de getroffenen doet een beroep op een lening van 10.157 euro om het bedrijfskapitaal te versterken.

De gemeenten moeten veelal extra mensen bijschakelen om de nood te kunnen lenigen. Die medewerkers komen vaker van andere afdelingen die nu tijdelijk minder werk hebben.

Lees ook: Limburgse start-ups dreigen om te vallen door coronacrisis

Het Rijk betaalt de kosten, maar de gemeenten moeten die wel voorschieten. Als dat de volle drie maanden duurt, gaat het in Limburg om een bedrag van zeker enkele tientallen miljoenen euro’s. Horst aan de Maas bijvoorbeeld rekent nu op 3 miljoen euro, terwijl Peel aan de Maas denkt 1,5 miljoen voor te moeten schieten. Maastricht heeft al 455 mensen een voorschot uitgekeerd. Daar was 520.000 euro mee gemoeid. Roermond onderzoekt hoelang het geld kan blijven voorschieten ‘gelet op de beschikbare middelen’.

Lees ook: Ondernemers slaken noodkreet aan het noodloket: ‘En ik dan?’

Door Theo Sniekers

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen