Hulp Éngele van Zitterd-Gelaen gaat ook in aangepaste versie door

Monique Zandkuijl - de Jong Afbeelding: Ermindo Armino

Heel veel mensen hebben last van de coronacrisis, zo ook de Éngele van Zitterd-Gelaen. Doordat de snuffelmarkten zijn afgelast, komt er ook geen geld binnen. De stichting kan het nog wel even uitzingen, ze maakt zich meer zorgen over de cliënten.

Sinds zes jaar kunnen gezinnen die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen en op de wachtlijst van de Voedselbank staan, drie dagen in de week terecht bij de Éngele van Zitterd-Gelaen. Normaal gesproken voor kleding, voedselpakketten, een kop koffie en een praatje, maar de coronacrisis maakt dat ook bij de éngele de rem erop staat.

Aanpassen

„Natuurlijk hebben we er last van”, vertelt één van de zes éngele: Monique Zandkuijl - de Jong. „We zijn sinds de crisis alleen op donderdag open voor onze klanten en een kop soep aanbieden of een kop koffie met een broodje is er nu ook niet meer bij.” De winkel aan de Pastoor Jacobstraat in Sittard is enkel geopend voor het afhalen van voedselpakketten. „En dat is best een klus aangezien iedereen afstand moet houden. We zijn er inmiddels aan gewend maar het betekent ook dat we steeds maar één iemand kunnen binnen laten.”

Terugloop

Met name dat laatste vindt Monique lastig te verkroppen. „Mensen staan open en bloot buiten te wachten. Dat maakt dat mensen zich kunnen schamen.” Sinds de invoering van het nieuwe beleid ziet ze een terugloop van klanten. „Ik vermoed door de schaamte, maar ook omdat veel mensen geen eigen vervoer hebben. Normaal reden ze samen, maar dat mogen en durven ze nu niet meer.” Zandkuijl maakt zich zorgen. „Een aantal belt af, maar van een deel horen we niks.” Pakketten aan huis bezorgen is geen optie. „We zijn maar met zes vrijwilligers, dat lukt helaas niet.”

Snuffelmerten

Inkomsten komen uit de Sjnuffelmerten die twee keer per maand worden georganiseerd. Tot en met mei zijn deze markten afgelast, waardoor er ook geen geld binnenkomt om bijvoorbeeld de huur te betalen. „We zijn altijd zuinig geweest dus voorlopig maak ik me geen zorgen. Al moet het natuurlijk niet te lang gaan duren”, vertelt Zandkuijl eerlijk.

Hamsteren

Toch ziet ze niks in het werven van donaties. „Donaties spenderen we het liefst aan pakketten, niet aan huur.” Ze ziet wel een ander probleem. „Onze voedselpakketten bestaan uit leveringen van supermarkten. Doordat daar nu gehamsterd wordt, ontstaat er bij ons een tekort aan brood en zuivelproducten. Als mensen willen helpen, doe het op die manier of door lang houdbare producten te schenken.”

Lees ook: Een fancy kerstdiner hoeft geen fortuin te kosten

Door Paul Dolhain

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Sittard-Geleen