Waarschuwing: Loslaten maatregelen levert enorme tweede ic-piek op

Bron © AD

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care. Afbeelding: ANP

Als we per 1 juni de maatregelen tegen het coronavirus - vooral het afstand houden en verplicht thuisblijven bij ziekte - compleet laten varen dan kan er komende zomer een grote, nieuwe piek ontstaan op de ic’s.

Dat meldt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care, woensdagmorgen in een briefing aan de Tweede Kamer. ,,De impact van het loslaten van social distancing-maatregelen is zeer groot. Het gevaar is een enorme toename als je versoepelt.”

Lees ook: RIVM: flinke daling nieuwe coronabesmettingen onder zorgverleners

Volgens een illustratie wordt de volgende piek, die dan verwacht wordt in juli, veel hoger dan nu (circa 2400 bedden). De tweede piek kan dan oplopen tot ongeveer 10.000 ic-bedden. Maar dat getal in het model is onzeker, benadrukt Gommers.

Momenteel gaat het juist de goede kant op met de verwachte druk op de IC, bleek woensdagmorgen ook. Vóór 1 juni kan het het aantal bezette plaatsen op de intensive care weer zijn gezakt onder de normale capaciteit, meldde RIVM-directeur Van Dissel. De eerste piek ligt nu in de laatste week van april.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog

Video: De Limburger

Door Edwin van der Aa

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen