Houten sculptuur van Bonnefantenmuseum is authentieke Jan van Steffeswert

Beeldje dat het museum op kunstbeurs Tefaf kocht. Afbeelding: Blumka Gallery

Het middeleeuwse beeld dat directeur Stijn Huijts van het Bonnefantenmuseum recent kocht op kunstbeurs Tefaf, is 100 procent zeker van de hand van kunstenaar Jan van Steffeswert. Dat blijkt uit de ‘signatuur’ IAN, gevonden op het beeld.

Deze ontdekking werd gedaan door Arnold Truyen, senior restaurator bij de Stichting Restauratie Atelier Limburg en specialist op het gebied van historische houtsculpturen. Truyen onderzocht het beeldje op verzoek van het Bonnefanten na aankoop op kunstbeurs Tefaf.

Houten sculptuur van Bonnefantenmuseum is authentieke Jan van Steffeswert
Wie goed kijkt, ziet de drie letter IAN aan de voet van het vrouwenfiguur. Foto: Bonnefantenmuseum
Houten sculptuur van Bonnefantenmuseum is authentieke Jan van Steffeswert
Foto: Blumka Gallery

Signeren

Bonnefanten-directeur Stijn Huijts: „De aanwezigheid van de signatuur maakt deze aankoop tot een voltreffer die zijn weerga niet kent. Het signeren van kunstwerken was in de tijd van Van Steffeswert heel ongebruikelijk. Dankzij de expertise van oud-conservator Peter te Poel en restaurator Arnold Truyen bezit het Bonnefanten nu vier gesigneerde werken van Van Steffeswert en met dertien unieke werken de grootste collectie van Jan van Steffeswert ter wereld.”

Tip

Een dag voordat Tefaf startte, kreeg Huijts een tip dat de New Yorkse Blumka Gallery een uit buxushout gesneden beeldje van een rijk aangeklede dame te koop aanbood. Oud-Bonnefanten-conservator Peter te Poel, de autoriteit op het gebied van middeleeuws houtsnijwerk, schreef het sculptuur na onderzoek toe aan de Maastrichtse beeldsnijder Jan van Steffeswert (1460-1530).

Naar aanleiding van deze ontdekking kon Huijts met hulp van de Vereniging Rembrandt via een versnelde ‘gangpadprocedure’ het beeld kopen.

Door onze verslaggeefster

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen