Jongen (15) aangehouden na bedreiging homoseksueel stel

Foto ter illustratie. Afbeelding: Shutterstock

Twee homoseksuele mannen die zondag in Amsterdam hand in hand over straat liepen, zijn slachtoffer geworden van een homofobe aanval. De aanval is gefilmd en de minderjarige verdachte heeft zich inmiddels gemeld bij de politie. Hij wordt verhoord.

Op beelden is te zien hoe het stel wordt uitgescholden en aangevallen. Later is het duo ook in het gezicht gespuugd. De twee mannen liepen hand in hand richting de supermarkt in Amsterdam Oost toen een groep jongens het stel begon uit te schelden, schrijft een van de slachtoffers, Fabio Viana, op Facebook.

‘Amsterdam, homo’s zijn niet normaal’, zegt de jongen, die ook een eigen filmpje maakt. Verder werden ze uitgescholden voor ‘kankerhomo’s’ en kregen ze nog enkele doodsverwensingen naar hun hoofd geslingerd. Wanneer Viana de scheldende jongen op camera probeert vast te leggen, krijgt hij ook nog een trap. Een omstander probeert de jongens te bedaren, maar zonder succes.

Spugen

Het slachtoffer belt daarop ‘Roze in Blauw’, een netwerk voor LHBTI-agenten (aanspreekpunt voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders). Ze adviseren om direct 112 te bellen. Als vervolgens de agenten ter plaatse arriveren, zijn de jongens al gevlucht. Als de politie later weer weg is, komen twee van de jongens op een scooter langsgereden. Zij spugen het stel in hun gezicht. Dat wordt in de huidige coronacrisis gezien als een zeer ernstig delict. De gemiddelde straf voor een ‘coronaspuger’ is bijna zestig dagen.

De politie liet maandagmiddag weten de zaak zeer serieus te nemen. De advocaat van de verdachte heeft aan het begin van de avond laten weten dat de jongen, die vijftien jaar is, zich inmiddels heeft gemeld bij de politie. Hij wordt verhoord.

Viana zelf is behoorlijk aangeslagen door het voorval. ‘Dit had ik echt niet verwacht in een land als Nederland. In mijn geboorteland Brazilië misschien, maar niet hier’, schrijft hij op Facebook. ‘Als er nu niet wordt ingegrepen, kunnen ze doorgaan met hun intolerantie’.

Door Bonne Kerstens, Olaf Heyblom

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu