Investeerder Roland Hogenelst vertrekt bij Roda JC

Hogenelst (tweede van rechts) op de tribune naast mede-investeerder Stijn Koster. © Bas Quaedvlieg

Investeerder Roland Hogenelst vertrekt na minder dan een jaar alweer bij Roda JC. De horecaondernemer kondigde dinsdagmorgen in een kort statement aan dat hij opstapt.

Jimmy Leenders

Hogenelst zegt dat hij ‘het nieuwe clubje investeerders niet in de weg wil zitten’ en stelt dat hij geen geld mee heeft gekregen. „Ik accepteer dat ik mijn investering kwijt ben en ik hoop dat ik uiteindelijk een bijdrage heb mogen leveren aan een financieel gezond, succesvol Roda JC”, luidde zijn beknopte verklaring.

Roger Hodenius

Dat Hogenelst vertrekt bij Roda komt niet als een grote verrassing. De ondernemer, bekend van franchiseketens als La Cubanita, kon vanwege de coronacrisis geen geld meer in de club investeren. De afgelopen tijd ontstond er achter de schermen een conflict over een nieuw toekomstplan rond beursmiljonair Roger Hodenius. Die stelde volgens Hogenelst als eis dat de aandelen van Roda JC volgend seizoen worden verdeeld onder de mensen die op dat moment in de club investeren. Hogenelst zou in dat scenario buiten de boot vallen. Afgelopen weekeinde claimde de ondernemer recht te hebben op een deel van de aandelen, in ruil voor het bedrag dat hij sinds zijn komst in de club stak. Anders wilde hij het door hem geïnvesteerde geld terug. Nu zet Hogenelst plots toch een stap opzij en zegt hij te accepteren dat hij zijn investering kwijt is.

Korte termijn

Hogenelst kwam in het najaar van 2019 aan boord bij Roda nadat de overnamepoging door de omstreden Mexicaan Mauricio Garcia de la Vega was uitgelopen op een compleet fiasco. Samen met ICT-miljonair Stijn Koster en een groepje lokale zakenlieden schoot Hogenelst de club te hulp. Koster en twee van die zakenlieden (Jan Baggen en Bert Peels) maken nog altijd deel uit van het nieuwe toekomstplan waar nu over gesproken wordt. Ze trekken daarin samen op met Roger Hodenius, de oprichter van beurshandelaar Flow Traders. Ook is er een rol weggelegd voor Mercurius, de investeringsmaatschappij van wijlen vastgoedmagnaat en gewezen Roda-sponsor Henk Stienstra. Of de genoemde partijen ook tot een daadwerkelijk akkoord komen, moet binnen afzienbare tijd blijken. In de gesprekken moet ook een oplossing gevonden worden voor de korte termijn. Roda heeft volgens interim-directeur Karel Bouckaert nog ongeveer zeven tot acht ton nodig om het seizoen af te kunnen maken.

Gerelateerde berichten

Ander nieuws