Kabinet zet streep door alle festivals en evenementen tot 1 september

De 51ste editie van Pinkpop komt er dit jaar niet. Afbeelding: ANP Kippa

Het zat er al aan te komen, maar is nu eindelijk officieel: alle festivals en grote evenementen in ons land gaan deze zomer niet door. Dat heeft premier Mark Rutte dinsdagavond op een persconferentie in Den Haag bekendgemaakt. Tot 1 september zijn alle grootschalige bijeenkomsten verboden in verband met de strijd tegen het coronavirus.

Dat betekent dat onder meer Pinkpop in Landgraaf, Bospop in Weert, Solar Weekend Festival in Roermond, Zomerparkfeest in Venlo en de concerten van André Rieu op het Maastrichtse Vrijthof afgeblazen worden. Ook het Limburg Festival in Midden-Limburg en Cultura Nova in Parkstad zijn van de baan al gaat de organisatie van dat laatste festival wel nog op zoek naar mogelijke alternatieven.

„Vanwege het coronavirus is het verbod op evenementen verlengd tot 1 september”, aldus Rutte. „Er vinden geen evenementen plaats omdat we de risico’s hiervan de komende maanden niet aankunnen. Verder willen we recht doen aan de behoefte aan duidelijkheid bij organisaties. Dus geen Pinkpop en geen Vierdaagse”, zei de premier.

De teleurstelling bij Pinkpop is onvoorstelbaar groot, laat de organisatie in een statement weten. Pinkpop staat volledig achter het besluit van de overheid om de 51e editie te annuleren, „ omdat de gezondheid van de bezoekers de hoogste prioriteit heeft”. Pinkpop gaat de komende tijd werken aan een plan in verband met de reeds gekochte tickets voor de 51e editie. De kaartkopers worden zo spoedig mogelijk geïnformeerd, zo laat de organisatie weten.

Verdriet

Het organisatieteam van Bospop had er zich al op voorbereid dat de veertigste editie van het popfestival doorschuift naar 2021. „Het echte verdriet hebben we inmiddels al verwerkt”, zegt festivaldirecteur Peter Verkennis. „We weten inmiddels al vijf weken hoe de vlag er in de cultuurwereld bij hangt door de coronacrisis. Ik ga er vanuit dat wij ons programma voor zeker tachtig procent kunnen handhaven. Financieel heeft het voor ons evenement geen acute negatieve gevolgen. We hebben gelukkig spek op de ribben door goede edities de laatste jaren.”

Solar Weekend Festival heeft eveneens begrip voor de maatregelen van het kabinet, maar vreest wel voor een financiële strop. Het festival is verzekerd, maar de organisatie van het meerdaagse evenement in Roermond weet nog niet hoeveel van de schade gedekt gaat worden. Kaarten die reeds verkocht zijn, blijven geldig voor de editie van 2021.

Hartverscheurend

Ook André Rieu is teleurgesteld, maar heeft tevens alle begrip voor het kabinetsbesluit. „Op dit moment raakt corona ons hele leven. Onze grootste zorg is de veiligheid en het welzijn van onze geliefde fans, muzikanten, team en publiek, allemaal onderdeel van de grote ‘André-Rieu-Familie’. Tot onze grote spijt moeten wij u vandaag mededelen, dat onze traditionele openluchtconcerten op het Vrijthof in Maastricht op voorschrift van de Nederlandse regering niet mogen plaatsvinden in juli 2020. Voor velen is dit nieuws hartverscheurend - en ook voor ons is het erg moeilijk deze beslissing te moeten accepteren. Sinds 2005 zijn mijn orkest en ik er zo trots op, dat we bezoekers van over de hele wereld tijdens meer dan 100 concerten in mijn mooie woonplaats Maastricht mochten verwelkomen”, meldt Rieu.

Optimistisch

Vorig jaar kwamen er 150.000 fans uit 90 verschillende landen naar de Rieu-concerten op het Vrijthof en voor de komende concertreeks in juli waren al meer dan 100.000 tickets en reisarrangementen verkocht. „Ook al kunnen we deze zomer niet bij elkaar zijn, we blijven optimistisch dat de situatie binnenkort zal verbeteren. We hebben de afgelopen weken hard gewerkt om al onze concerten opnieuw in te plannen. The Waltz Must Go On - en dat gaat ook gebeuren”, aldus de verklaring van de Maastrichtse violist en orkestleider.

De twaalf concerten van André Rieu en zijn Johann Strauss Orkest zouden tussen 2 en 19 juli van dit jaar plaatsvinden. De tickets en reisarrangementen die al verkocht zijn, blijven geldig voor de nieuwe openluchtconcerten die plaatsvinden van 1 tot 18 juli 2021, meldt Rieu. Alle tickethouders krijgen persoonlijk bericht met praktische info. Meer informatie is te vinden op www.vrijthof.info.

Conincx Pop in Elsloo, Urpop in Urmond, Groove Garden in Sittard, het Bevrijdingsfestival in Roermond, Moulin Blues in Ospel en Mama’s Pride in Geleen zijn al eerder afgelast vanwege de coronacrisis. ParkCity Live in Heerlen heeft uit voorzorg een alternatief festivalweekend gepland in september. Of dat kan doorgaan is nog onduidelijk.

Buurlanden

Vorige week namen België en Duitsland al eenzelfde besluit. Ook daar zijn alle grootschalige evenementen tot 1 september taboe. Daardoor kunnen onder meer Rock Wechter, Pukkelpop, Gentse Feesten, Parookaville en Rock am Ring geen doorgang vinden. Die evenementen trekken ieder jaar ook veel Limburgse bezoekers.

Door Rob Cobben

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen