Hoge Raad oordeelt over verbod op motorclub Bandidos

De Hoge Raad doet deze vrijdag uitspraak in de cassatiezaak over het verbod op motorclub Bandidos.

Het hof in Arnhem oordeelde in 2018 dat de Nederlandse tak verboden wordt, onder meer omdat de club geweld zou verheerlijken. Omdat het Openbaar Ministerie niet had gevraagd om een verbod van zelfstandige chapters, had het hof daar geen oordeel over gegeven. Het OM ging daarop in cassatie.

De advocaat-generaal (AG) had de Hoge Raad eerder al geadviseerd de zaak opnieuw te doen, volgens de AG kunnen namelijk niet alleen de Nederlandse tak maar ook het internationale gedeelte verboden worden. Het staat de Hoge Raad vrij dit advies over te nemen.

Sittard

Het OM heeft de laatste jaren meerdere civiele rechtszaken tegen motorclubs aangespannen om ze verboden te krijgen. Er zijn zaken geweest tegen onder meer No Surrender, Hells Angels en Satudarah. De eerste zaak was tegen de Bandidos. De motorclubs vingen tot nu toe volledig of gedeeltelijk bot, maar de zaken lopen nog in beroep.

Bandidos Motorcycle Club vestigde zich in 2014 in Nederland en heeft zogeheten chapters in verschillende steden zoals Sittard, Nijmegen en Utrecht. De motorclub zou enkele tientallen leden hebben.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen